Germania, Franţa şi SUA conduc în topul ţărilor care controlează grupuri de firme în România, iar 30% dintre salariaţi lucrează în multinaţionale. Doar 6% din grupurile de firme sunt rezidente

Autor: Roxana Rosu Postat la 30 aprilie 2024 36 afişări

Germania, Franţa şi SUA conduc în topul ţărilor care controlează grupuri de firme în România, iar 30% dintre salariaţi lucrează în multinaţionale. Doar 6% din grupurile de firme sunt rezidente

România avea în anul 2022 un număr total de 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 93% erau multinationale, majoritatea cu actionariat german, francez sau american, şi doar putin peste 6% erau rezidente, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, din cele 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale, 606 erau controlate din interior, iar 90.063 din străinătate.

De asemenea, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În acelaşi timp, în România activau 6.036 grupuri rezidente.

În ceea ce priveşte domeniul de activitate, o treime dintre grupuri sunt din sectorul comerţului, urmate de cele din constructii (12%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare (câte 10% din totalul grupurilor). Alte 8% dintre grupuri apartin zonei de tranzacţii imobiliare.

Ordinea se mentine şi în cazul grupurilor rezidente, unde comertul detine o pondere de 18%, constructiile 11%, iar industria prelucrătoare de 10%.

Raportat la numărul total de salariati din România, 30% dintre ei lucrează în grupuri multinationale controate din străinătate, iar 22% apartin grupurilor controlate din primele 10 tări.

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).

În cazul grupurilor cu actionatiat german, cei mai multi angajati sunt în industria prelucrătoare (9,3%), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).

La grupurile cu actionari francezi, 4,5% din salariaţi sunt în industria prelucrătoare, 2,3% în comerţ, iar 1,4% în Informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în Industria prelucrătoare (3,8%) şi Informaţii şi comunicaţii (2,8%).

Potrivit INS, grupul multinational este format din cel puţin două unităţi legale localizate în ţări diferite, iar cel rezident este grupul de întreprinderi ale cărui unităţi legale (întreprinderi) sunt toate rezidente în aceeaşi ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
multinationale,
romania,
salariati,
franta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.