Germania, într-o avalanşă de probleme: După haosul politic şi criza economică, acum încrederea investitorilor în economie se prăbuşeşte după alegerea lui Trump
În luna noiembrie, încrederea investitorilor în economia Germaniei a scăzut neaşteptat, pe fondul unor veşti proaste din industrie, căderea guvernului tripartit şi alegerea lui Donald Trump, conform Bloomberg.
Indicele aşteptărilor economice, calculat de institutul ZEW, a scăzut la 7,4 puncte de la 13,1 în luna precedentă, contrar previziunilor economiştilor, care estimaseră o creştere la 13,2. De asemenea, măsurătoarea condiţiilor economice actuale a înregistrat o scădere neaşteptată în sondajul desfăşurat între 4 şi 11 noiembrie.
„Aşteptările economice pentru Germania sunt influenţate de alegerea lui Trump şi de destrămarea coaliţiei de guvernare”, a declarat marţi Achim Wambach, preşedintele ZEW. „Totuşi, în ultimele zile ale perioadei de sondaj, au apărut şi opinii mai optimiste privind perspectivele economice, datorită posibilităţii alegerilor anticipate”.
Perspectivele economice ale Germaniei s-au deteriorat recent. Sectorul de producţie se confruntă cu o stagnare prelungită, în timp ce producătorii auto, în special, anticipează noi provocări, inclusiv tarife vamale potenţiale anunţate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
În acest context, Volkswagen AG a semnalat posibilitatea închiderii unor fabrici din Germania, o măsură fără precedent care afectează deja lanţul de aprovizionare. Producătorii de piese auto, precum Schaeffler AG şi ZF Friedrichshafen AG, plănuiesc mii de reduceri de personal.
Economia germană a reuşit să evite recesiunea, înregistrând o creştere de 0,2% în al treilea trimestru. Totuşi, datele pentru trimestrul anterior au fost revizuite semnificativ în jos, iar o contracţie anuală rămâne probabilă.
Instabilitatea politică s-a accentuat săptămâna trecută după demiterea neaşteptată a ministrului de finanţe, Christian Lindner, de către cancelarul Olaf Scholz. Social-democraţii şi parlamentarii opoziţiei au convenit organizarea de alegeri federale anticipate pe 23 februarie, potrivit unor oficiali guvernamentali.
Conform Institutului Ifo, firmele germane se confruntă cu dificultăţi în obţinerea de comenzi. În octombrie, 41,5% dintre companii au raportat această problemă, faţă de 39,4% în iulie, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din 2009.
„Deficitul de comenzi continuă să împiedice dezvoltarea economică a Germaniei”, a explicat Klaus Wohlrabe, şef de sondaje la Ifo. „Aproape niciun sector nu a fost scutit”. În industria prelucrătoare, aproape jumătate dintre companii au raportat o cerere insuficientă.
Banca Centrală Europeană pregăteşte o nouă reducere a costurilor de împrumut la reuniunea de luna viitoare, pentru a susţine economia. Aceasta ar fi a patra reducere din acest an, menită să ofere sprijin suplimentar economiei germane.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro