Germania s-a sucit din nou: Nu exista probe ca germenii de legume ar fi cauzat epidemia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 iunie 2011 51 afişări

Oficialii germani au declarat ca testele ale caror rezultate au fost facute publice luni n-au furnizat nicio dovada ca germenii de legume de la o ferma organica din Saxonia Inferioara ar fi cauzat contaminarea cu bacteria Escherichia coli, care a dus la moartea a 22 de europeni si imbolnavirea a peste 2.300, majoritatea germani.

Ministrul agriculturii din landul Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, a spus ca procesul de cercetare a cauzelor epidemiei e dificil, pentru ca au trecut deja cateva saptamani de la inceputul imbolnavirilor, astfel incat va fi necesara initierea de noi teste pe germeni si seminte, "pentru a ajunge la deplina certitudine", informeaza AP.

Declaratia ministrului arunca si mai mult in incertitudine soarta producatorilor europeni de legume, care abia ce rasuflasera usurati cand acelasi ministru spusese, cu o zi in urma, ca epidemia nu poate fi atribuita castravetilor de import, ci germenilor de legume (mai multe soiuri de fasole, linte, lucerna, schinduf) produsi de o ferma organica si livrati magazinelor si restaurantelor din landurile invecinate.

"O asemenea investigatie e un dezastru", a declarat pentru AP Michael Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infectioase de la Universitatea Minnesota. "Un asemenea sir de razgandiri dovedeste incompetenta autoritatilor germane", a spus cercetatorul.

Ferma cu pricina se numeste Gaertnerhof si se gaseste in satul Bienenbuettel din districtul Uelzen (intre Hamburg si Hanovra), din Saxonia Inferioara, in nordul Germaniei. Ferma a fost deja inchisa, iar produsele distribuite de firma in Saxonia Inferioara, Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Pomerania de Vest, Hesse au fost retrase de pe piata.

Autoritatile germane au emis insa o avertizare pentru populatie de a se abtine nu numai de la consumul de germeni (muguri) de legume, ci si de la consumul de salata, rosii si castraveti, pe motiv ca si castravetii ar putea fi contaminati, insa cu o tulpina diferita de E.coli, nu cu cea noua care a cauzat majoritatea imbolnavirilor din 2 mai incoace.

UE va tine marti o reuniune de urgenta a ministrilor agriculturii din UE, spre a discuta criza creata si impactul ei economic, inclusiv interzicerea totala de catre Rusia a importurilor de legume din UE. Luni, ministrul roman al agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca va cere Comisiei Europene solutii pentru despagubirea producatorilor romani de castraveti, ale caror pierderi sunt estimate la 9 milioane de euro pentru urmatoarele doua luni. Statul va acorda celor pagubiti un ajutor financiar de 4,6% din valoarea productiei comercializate anul trecut, dar nu mai mult de o treime din cheltuielile facute in perioada in care se estimeaza pierderi, a promis Tabara.

Presa occidentala a publicat reportaje din Germania, in special din Hamburg, de unde reiese ca restaurantele au renuntat aproape de tot sa mai ofere salata sau cruditati clientilor, din prudenta, ceea ce inseamna ca pagubele pentru producatorii europeni de castraveti, rosii si salata vor continua.

Consumul de legume incoltite a mai fost pus in legatura si cu alte epidemii, ultima dintre ele avand loc in Japonia in 1996, cand 6.000 de oameni s-au imbolnavit si 17 au murit dupa ce au mancat germeni de ridichi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/germania-s-a-sucit-din-nou-nu-exista-probe-ca-germenii-de-legume-ar-fi-cauzat-epidemia-8318703
8318703
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.