Germania şi Franţa cer reformarea Frontex, pentru a-i acorda mai multă putere - presă
Miniştrii german şi francez de Interne au scris Comisiei Europene pentru a cere reformarea urgentă a agenţiei pentru protecţia frontierelor europene Frontex şi a Sistemului European Comun de Azil (CEAS), în caz contrar spaţiul Schengen riscând să dispară, relatează Deutsche Welle în pagina online.
Potrivit publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Thomas de Maiziere şi Bernard Cazeneuve au cerut CE să extindă Codul Frontierelor Schengen pentru ca Frontex să poată decide singură să ajute la controlarea unei frontiere externe, dacă consideră că există riscul să nu fie gestionată adecvat.
Cei doi miniştri au sugerat de asemenea ca Frontex să poată lua iniţiativa de a trimite echipe de protecţie a graniţelor în circumstanţe excepţionale.
În prezent, Comisia poate doar să recomande ca un stat membru să accepte ajutor la controlarea graniţelor, dar nu îl poate obliga. Rolul Frontex este în prezent de coordonare a agenţiilor naţionale pentru frontiere.
Recomandările miniştrilor german şi francez intervin în contextul în care Grecia încearcă să facă faţă unui aflux masiv de imigranţi care traversează Marea Mediterană dinspre Turcia.
Atena a adoptat joi trei măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei, activând mecanismele UE de Protecţie Civilă şi RABIT şi acceptând ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia, în condiţiile în care unele state europene ar fi cerut suspendarea Greciei din spaţiul Schengen.
Eşecul de a gestiona frontierele externe ale UE ar putea determina mai multe ţări să impună controale la frontiere, riscând prăbuşirea zonei Schengen.
Germania, Austria şi Suedia au impus deja controale temporare la frontiere pentru a face faţă afluxului de imigranţi, dar conform acordului Schengen, astfel de măsuri pot fi luate doar pe o perioadă de maximum şase luni.
Miniştrii de Interne din statele UE au convenit vineri să continue planurile în vederea suspendării spaţiului de circulaţie fără paşaport Schengen, ceea ce va permite Guvernelor să introducă controale la frontiere pentru maximum doi ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro