Germania va simula un posibil război cu Rusia folosind replici robotizate ale blindatelor inamice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 08 septembrie 2022 64 afişări

Germania va simula un posibil război cu Rusia folosind replici robotizate ale blindatelor inamice

Armata germană a cumpărat o serie de replici robotizate în mărime naturală ale blindatelor ruseşti pentru a le folosi în antrenamente şi simulări de război, a raportat Business Insider.

Bundeswehr tocmai a primit primul dintre vehiculele militare robotizate în baza unui contract de 385.000 de dolari cu firma australiană de apărare Gaardtech.

Ordinul vine în timp ce Germania continuă să-şi revitalizeze armata pe fondul faptului că, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, există o posibilitate reală ca trupele germane şi ruse să se angajeze în luptă.

Gaardtech produce ceea ce compania numeşte Robotic Enemy Vehicles (REV), replici robotizate pentru mai mult de 20 de modele de vehicule militare ruseşti şi chineze.

Lista include cele mai comune vehicule blindate ruseşti, inclusiv tancurile T-72, T-80 şi T-90; vehicule de luptă de infanterie BMP-3 şi BMD-4; transportoare de trupe BTR-70, BTR-80 şi BTR-90; şi platformele de rachete antitanc BRDM.

Sunt disponibile şi replici ale tancurilor chinezeşti de tip 59, 85 şi 99, compania fabricând şi vehiculele ruseşti de apărare aeriană SA-6 şi ZSU-23-4.

Interesant este că Gaardtech oferă şi o replică robotizată pentru tancul rusesc de ultimă generaţie T-14, pentru care nu sunt multe informaţii disponibile la nivel public.

Machetele robotice „se bazează pe date open-source sau pe informaţii furnizate de clienţi, dacă este necesar”, a declarat Steen Bisgaard, directorul fondator al GaardTech, pentru Insider.

Roboţii operează ca nişte tancuri reale şi pot fi personalizaţi cu diverse caracteristici în funcţie de tipul de luptă proiectat în simulare. Roboţii sunt echipaţi cu celule termice care simulează amprenta vehiculelor reale, ceea ce le permite piloţilor, artilerilor şi operatorilor de senzori să aibă o impresie realistă despre cum este ilustrat un tanc adevărat rusesc sau chinez într-un vizor termic.

„Celulele termice active oferă o semnătură termică de urmărire de înaltă fidelitate pentru detectarea IR, funcţională în toate condiţiile meteorologice, inclusiv în timpul ploilor abundente şi al vânturilor puternice”, a spus Bisgaard.

Vehiculele robot pot fi manevrate prin telecomandă sau pot funcţiona autonom. Într-adevăr, se pot deplasa în formaţie pentru a simula tacticile inamice.

Vehiculele Gaardtech pot fi folosite pentru simularea luptelor reale. Roboţii pot incasa lovituri strategice, fiind apoi reutilizaţi cu uşurinţă. „Seturile robotizate se ataşează la carcasa vehiculului, permiţând înlocuirea rapidă a pieselor dacă un sistem este deteriorat în timpul simulărilor”, a spus Bisgaard.

Deşi Bisgaard nu a citat un preţ real, el a spus că un robot costă 1/160 dintr-un vehicul real. Preţul unui M-1A2 Abrams era de aproximativ 9 milioane de dolari în 2016 – 11,1 milioane de dolari în 2022 – în timp ce Polonia tocmai a ales să cumpere 250 dintre cele mai recente versiuni M1A2 SEPv3 pentru 4,8 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
replici,
razboi,
simulare,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.