GHID DE PENSII: Cine strange banii din pensii
Odata ce angajatii si-au ales un fond de pensii, fie el obligatoriu sau facultativ, angajatorul este cel care are obligatia sa vireze contributiile corespunzatoare. In fiecare dintre cei doi piloni ai sistemului, circuitul banilor este diferit.
Odata ce angajatii si-au ales un fond de pensii, fie el obligatoriu sau facultativ, angajatorul este cel care are obligatia sa vireze contributiile corespunzatoare. In fiecare dintre cei doi piloni ai sistemului, circuitul banilor este diferit.
Primele contributii catre administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) se vor face, cel mai probabil, dupa prima parte a anului viitor. In prima etapa, care a inceput pe 17 septembrie si va dura pana pe 17 ianuarie 2008, toti angajatii cu varsta de maxim 35 de ani trebuie sa isi aleaga un administrator spre care sa directioneze o parte din contributiie lor din sistemul de pensii. Pentru cei cu varste intre 36 si 45 de ani, participarea este optionala. Dupa incheierea acestei etape, in care se pot exprima optiunile pentru un fond sau altul, angajatii ce au obligatia sa intre in sistemul privat de pensii, dar nu au facut-o sunt automat redistribuiti spre un administrator. Redistribuirea se face aleator si tine cont de cotele de piata obtinute de fiecare administrator in perioada de vanzare efectiva. La terminarea acestor primi doi pasi, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va valida definitiv asa-numitul Registru al Participantilor - un sistem de conturi individuale pentru toti participantii din sistemul de pensii private obligatorii.
Primele contributii catre sistemul privat de pensii obligatorii se vor face, in aceste conditii, cel mai devreme in lunile martie sau aprilie 2008. In 2008, contributia care merge spre fondul de pensii privat va fi de 2% din veniturile brute, procent ce va creste progresiv cu 0,5% in fiecare an si va ajunge in 2013 la 6%. Printr-o ordonanta de urgenta publicata saptamana trecuta, Guvernul stabileste ca baza de calcul a contributiei de 2% este reprezentata de venitul brut si nu de salariul brut, asa cum era anterior prevazut in legislatie. Altfel spus, pentru toate contributiile sociale platite de catre un angajat, baza de calcul include acum, pe langa salariul brut, si prime, stimulente si alte venituri realizate.
In pilonul II, angajatul care participa la sistem nu resimte contributia ca pe o cheltuiala in plus, iar angajatorul nu poate participa cu contributii proprii in completarea celor facute de angajati - asa cum se intampla la pensiile facultative. La pensiile obligatorii, nici angajatul si nici angajatorul nu au de facut nimic in plus fata de obligatiile actuale. Din contributiile pe care angajatorii le vireaza si in prezent catre bugetul de asigurari sociale, CNPAS va redirectiona - cu ajutorul registrului participantilor - cota de 2% spre contul individual al fiecarui participant din sistem. Pentru participantii din sistem pentru care angajatorul nu a facut plata contributiilor, CNPAS va vira oricum cei 2%, urmand ca ANAF sa recupereze ulterior aceasta contributie de la angajatorul respectiv. In eventualitatea neachitarii la termen a contributiei datorate fondului de pensii persoana raspunzatoare pentru aceasta intarziere este obligata la plata unor dobanzi si penalitati egale cu cele stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare. Aceste dobanzi si penalitati merg tot spre contul individual al participantului care a fost prejudiciat - iar pentru aceste sume nu se percep comisioane de administrare. Banii nu ajung insa direct la administrator, ci in conturile bancilor depozitare - institutii de credit autorizate de Banca Nationala si avizate de catre CSSPP. Mai precis, depozitarul este cel care are in pastrare toate activele unui fond de pensii administrat privat, in baza unui contract. Un administrator poate desemna un singur depozitar, care nu poate face parte din acelasi grup financiar cu administratorul (acolo unde este cazul). Banca este cea care, executand ordinele de investitii ale administratorului, plaseaza activele in diferite instrumente financiare.
In sistemul pensiilor fa-cultative, procedura de colectare a contributiilor este diferita. Procedura este mai simpla decat la pilonul II, in sistem nefiind implicate institutii ale statului. In prima faza, angajatul semneaza actul de aderare - cu unul sau mai multi administratori, dat fiind ca in acest caz participarea la mai multe companii este permisa. La pensiile facultative, limitarea tine de valoarea contributiei, ce nu poate depasi 15% din veniturile lunare brute. Angajatorul poate, daca doreste, sa suplimenteze aceasta contributie cu una proprie, de aceeasi valoare - conditia ramanand insa ca valoarea finala sa nu depaseasca cota maxima de 15%. Odata ce participantul si-a ales administratorul dorit, angajatorul este cel care vireaza contributiile catre fondul de pensii respectiv, ce are un cont deschis la banca. Si in acest caz, banii nu ajung direct in conturile companiei de administrare, ci in cele ale fondului (depozitate, practic, intr-o banca independenta, desemnata in prospectul fondului).
Una dintre cele mai importante schimbari pe care le aduce sistemul privat de pensii tine, asadar, de modalitatea in care sunt colectati si pastrati banii economisiti pentru perioada retragerii din viata activa. Pentru prima data, fiecare angajat isi poate economisi, in propriul sau cont si nu in "galeata" comuna a sistemului de stat, exact atatia "bani albi" pe cat doreste sa aiba la vremea pensionarii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro