GHID DE PENSII: Cum aleg fondul spre care merg contributiile de pensie

Postat la 25 iunie 2007 1 afişăre

Alegerea fondului spre care merg contributiile pentru pensie nu trebuie sa aiba loc fara a compara cu atentie cel putin trei oferte. Exista cateva intrebari pe care oricine care se gandeste sa contribuie la un fond de pensii, obligatoriu sau facultativ, trebuie sa le puna agentilor de marketing ce le vor bate la usa

Alegerea fondului spre care merg contributiile pentru pensie nu trebuie sa aiba loc fara a compara cu atentie cel putin trei oferte. Exista cateva intrebari pe care oricine care se gandeste sa contribuie la un fond de pensii, obligatoriu sau facultativ, trebuie sa le puna agentilor de marketing ce le vor bate la usa.

Loc de comparatie si alegere va exista, in conditiile in care numarul de companii care s-au anuntat interesate sa administreze (cel putin) un fond de pensii facultative si/sau obligatorii urca spre 20, cumulat. Lista se va completa pe masura ce se apropie momentul 1 august, cand va incepe perioada de patru luni in care toti salariatii sub 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii administrate privat (pilonul II). In plus, si cei cu varsta intre 35 si 45 de ani pot contribui la un fond din pilonul II, in timp ce la pensiile facultative poate adera orice angajat. Conditia, in acest caz, pentru ca un client sa beneficieze de o pensie facultativa este sa fi virat minim 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive.

Alegerea fondului de pensie, fie ca este vorba despre cel obligatoriu sau de unul facultativ, nu trebuie insa facuta in pripa. Cel putin in cazul pensiilor obligatorii (din pilonul II), "aceasta aderare va fi perceputa ca o obligatie si foarte multi oameni o vor asemana probabil cu cea de a-si face RCA", spunea recent intr-o intalnire organizata de BUSINESS Magazin Cristina Nitescu, director al Omniasig Pensii. In cazul pensiilor facultative, lucrurile stau putin diferit, pentru ca in acest sistem intra doar cine doreste - iar alegerea se face (teoretic cel putin) dupa o analiza atenta a pietei.

Care sunt elementele care trebuie puse in balanta in alegerea fondului (sau a fondurilor, dupa caz) spre care merg banii de pensie? Indiferent daca este vorba despre fonduri facultative sau obligatorii administrate privat, companiile ce le administreaza sunt analizate de CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) inainte de a putea intra in acest joc. Siguranta lor ar trebui sa fie, asadar, certificata din start. Pe de alta parte, pentru ca in materie de pensii private piata romaneasca nu are niciun fel de istoric, un prim criteriu de selectie ar putea fi experienta companiei respective (si rezultatele obtinute) pe alte piete din regiunea central- si est-europeana. In Polonia, Cehia sau Bulgaria, spre exemplu, sistemele private de pensii au fost introduse de ani buni, iar multe dintre companiile ce vor sa se lanseze pe piata de profil romaneasca sunt deja prezente in aceste tari.

Mai mult, chiar si pe piata locala exista un reper: aproape toate companiile care vor vinde pensii sunt din domeniul asigurarilor, al administrarii de fonduri deschise de investitii sau banci. Performantele locale pot fi, asadar, un alt criteriu de selectie.

Odata parcursa aceasta prima etapa de selectie, al doilea pas de "cercetare" este prospectul schemei de pensie, obligatorie sau facultativa.  Continutul minim al unei scheme de pensii administrate privat include printre altele, potrivit CSSPP, conditiile de eligibilitate a participantilor, modalitatea de impartire intre participanti a sumelor rezultate din investirea activelor, principiile de investitii, comisioanele etc. Pentru moment, nu este autorizat niciun fond de pensii in pilonul II. Pe de alta parte, in prospectul unei scheme facultative trebuie analizate informatiile privind contributia la acel fond (cuantumul minim si modalitatea de plata), informatiile privind politica de investitii, comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului, modalitatile de transfer la un alt fond si valoarea penalitatilor.

Strategia de investitii este unul dintre criteriile ce va diferentia diferitele tipuri de fonduri, impartindu-le (in functie de cuantumul plasamentelor in actiuni sau alte titluri) in fonduri riscante, moderate sau conservatoare. Alegerea, explica pentru BUSINESS Magazin Dorin Boboc, director de investitii al Allianz Tiriac, se face tinand cont si de varsta contributorului. Ca principiu, cu cat varsta este mai inaintata, cu atat apetitul pentru risc este mai moderat, chiar daca si randamentele sunt mai mici in cazul unor investitii conservatoare. Dintre fondurile facultative lansate pana in prezent, trei investesc 25% din active in actiuni listate, iar al patrulea doar 10%. Prospectul prevede insa ca pot exista situatii in care ponderea investitiilor in actiuni poate sa creasca sau sa scada.

Nivelul minim al contributiei la un fond de pensii facultativ este un alt criteriu de analiza. Prin lege, contributia este fixata la maxim 15% din venitul salarial brut lunar, iar in limita a 200 euro/an contributiile sunt deductibile fiscal. Optional, si angajatorul poate contribui in contul salariatilor, limita de deductibilitate fiind tot de 200 de euro. Pana in prezent, contributia minima lunara stabilita de cele patru fonduri existente se situeaza intre 35 si 60 de lei.

Un alt criteriu sunt comisioanele. Comisioanele initiale de administrare variaza pana acum intre un minim de 3,95% din fiecare contributie lunara (la BCR Asigurari de Viata) si un maxim de 5%. Alte comisioane (cele percepute permanent) sunt la cele patru fonduri existente de 1,24% din activul net anual la ING, 2% la BCR, 0,2% din activul net lunar la Allianz si 0,0064% din activul net zilnic la Aviva. La capitolul comisioane se inscrie si penalizarea perceputa in cazul transferului de la un fond la altul in primii doi ani. Toate cele patru fonduri prevad un comision de transfer de 5% din activul net pentru un transfer mai rapid de doi ani, exceptie facand Pensia Mea de la Aviva, unde pentru transferul in al doilea an comisionul scade la 2,5%.

Randamentul este, fara doar si poate, un alt criteriu de alegere a fondului de pensii - insa o analiza din acest punct de vedere nu se poate face la momentul "T zero", din cauza lipsei unui istoric. Dupa primii cativa ani insa, rezultatele obtinute de administrator vor ajunge sa conteze decisiv in balanta alegerii.

Cei peste 100.000 de agenti de marketing pe care companiile se pregatesc sa-i arunce in lupta atragerii de contributori la fondurile de pensii ar trebui sa dea informatii cat mai detaliate privind toate aceste aspecte. Informatii care ar trebui sa se constituie intr-o sursa de a compara, inainte de a semna o data, macar trei oferte, spun reprezentantii companiilor de profil. Si aceasta chiar daca, admit tot ei, cel mai mare atu in aceasta batalie a atragerii clientilor va fi, pur si simplu, puterea de convingere a vanzatorului. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ghid-de-pensii-cum-aleg-fondul-spre-care-merg-contributiile-de-pensie-1009578
1009578
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.