Ghinea (USR) după demisiile AMEPIP: Reformele nefăcute din PNRR încep să ne ardă la buzunar

Autor: Laura Buciu Postat la 16 iulie 2024 63 afişări

Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, arată că demisiile AMEPIP sunt doar „o metodă prin care premierul Ciolacu amână reevaluarea jalonului din PNRR privind AMEPIP, jalon a cărui neîndeplinire de către Guvernul PSD-PNL ţine în loc plata celor 2 miliarde”.

Ghinea (USR) după demisiile AMEPIP:  Reformele nefăcute din PNRR încep să ne ardă la buzunar

„Reformele nefăcute din PNRR încep să ne ardă la buzunar. Reaua voinţă a lui Ciolacu ne poate lăsa fără bani şi pe 2024. Una dintre reformele care ţineau pe loc plata Cererii de Plată numărul 3 era tocmai agenţia care ar trebui să supravegheze companiile de stat şi să se asigure că acestea respectă guvernanţa corporativă. Adică să se asigure că numirile în conducerile acestora se fac pe criterii profesioniste, că se deparazitează de clientelismul politic. Criteriile şi procedurile pentru înfiinţarea şi selectarea conducerii AMEPIP erau foarte clar specificate în PNRR. Ce a făcut Ciolacu? Ce ştie mai bine PSD: au făcut ei o procedură de selecţie psd-istă. Ca să înţelegeţi psd-ismul pe care l-au făcut: l-au pus pe unul să aleagă comisia care urma să selecteze conducerea AMEPIP, comisie care apoi l-a ales vicepreşedinte la AMEPIP chiar pe el. Curat guvernanţă corporativă, selecţie transparentă şi corectă”, spune Cristian Ghinea.

Acesta afirmă că după ce Comisia le-a spus guvernanţilor că nu le plătesc cele 2 miliarde de euro din Cererea de Plată 3, Ciolacu i-a pus pe toţi din conducerea AMEPIP să-şi dea demisia.

„Acum, procedura de selecţie trebuie reluată pentru ca abia după ce se numeşte o nouă conducere Comisia să reevalueze jalonul. Încă câteva luni”, afirmă Ghinea.

Acesta adaugă că anul trecut, România nu a luat niciun euro din banii pe care îi avea alocaţi în 2023 prin PNRR.

„Situaţia se poate repeta şi în 2024, dacă jalonul privind AMEPIP nu va fi gata şi aprobat în următoarele luni”, mai spune fostul ministru USR.

Conducerea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) şi-a prezentat demisia, urmând să fie organizată selecţia pentru o nouă echipă managerială a instituţiei, anunţă, marţi, Executivul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ghinea,
amepi,
pnrr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.