Gigantul din industria luxului Prada devine singurul proprietar al fabricii de la Sibiu, România, după ce cumpără 20% de la o antreprenoare locală

Autor: Cristina Roşca Postat la 20 februarie 2022 1143 afişări

Compania Hipic Prod Impex din judeţul Sibiu este acum controlată în proporţie de 100% de grupul italian de modă de lux Prada după ce anul trecut gigantul a cumpărat ultimele acţiuni de la antreprenoarea Andreea Sabău.

Gigantul din industria luxului Prada devine singurul proprietar al fabricii de la Sibiu, România, după ce cumpără 20% de la o antreprenoare locală

♦ Prada are în total 23 de unităţi de producţie dintre care 20 în Italia şi câte una în Marea Britanie, Franţa şi România ♦ Pe plan local, grupul dezvoltă o nouă fabrică.

Compania Hipic Prod Impex din judeţul Sibiu este acum controlată în proporţie de 100% de grupul italian de modă de lux Prada după ce anul trecut gigantul a cumpărat ultimele acţiuni de la antreprenoarea Andreea Sabău.

„Prada Spa a ales să îşi exercite opţiunea de a cumpăra restul de 20% din acţiunile companiei Hipic Prod Impex din România. Ca rezultat al acestui acord, grupul Prada deţine acum compania integral“, se arată într-un document al gigantului unde nu este precizată însă nicio valoare a acestei achiziţii. România nu este singura piaţa unde grupul a făcut astfel de mutări anul trecut.

Deşi nu oferă date financiare privind această tranzacţie, într-un alt document al grupului Prada apare informaţia conform căreia între 2019 şi 2021 compania a investit 80 mil. euro în producţie, mai exact în achiziţii strategice pentru „o integrare mai bună pe verticală“. Pentru 2022 sunt planificate alte investiţii de 70 mil. euro, iar grupul caută în continuare noi oportunităţi. Pe lista investiţiilor recente apar trei fabrici în Italia, una în Marea Britanie şi o vopsitorie în Franţa. Toate acestea figurează deţinute total sau parţial de Prada acum. În cazul unora, în 2021 gigantul a realizat achiziţia unor pachete minoritare de acţiuni, la fel ca în cazul Hipic Prod Impex din România.

Hipic Prod Impex este o companie fondată în 1994 şi care anul trecut era controlată în proporţie de 80% de Prada SPA şi 20% de Andreea Sabău, conform platformei de analiză confidas.ro. Între timp, structura oficială a acţionariatului s-a schimbat, italienii controlând tot businessul, conform aceleiaşi surse.

Andreea Sabău figurează acţionar în mai multe companii – o parte ra­diate, o parte în funcţiune. Una dintre acestea din urmă este Cecco Bruna 2011, cu afaceri de 12 mil. lei şi o marjă de profit de 25% în 2020. Aici ea e unicul acţionar, firma având drept CAEN (obiect de activitate) fa­bri­carea articolelor de voiaj şi maro­chi­nărie şi a articolelor de harnaşament. Acelaşi CAEN îl are şi Hipic Prod Impex, firma controlată de Prada.

Aceasta din urmă a încheiat 2020 (an marcat de pandemia de COVID-19) cu afaceri de 28 mil. lei, în scădere faţă de 45 mil. lei în anul anterior. Declinul poate fi pus pe seama pandemiei care a dus la închiderea temporară a magazinelor fizice şi la limitarea libertăţii de mişcare. Faptul că oamenii au stat mai mult acasă i-a determinat să investească mai puţin în modă. Datele pe 2021 nu sunt încă disponibile.

Prada are în total 23 de unităţi de producţie dintre care 20 în Italia şi câte una în Marea Britanie, Franţa şi România. Pe plan local, grupul dezvoltă o nouă fabrică în care investeşte 19 mil. euro, din care 8 mil. euro reprezintă ajutor de stat, conform datelor publice.

„Noua unitate de producţie va fi gata la finalul primului semestru din 2022, însă va deveni operaţională la începutul semestrului secund al acealuiaşi an“, spunea la final de 2022 Marta Monaco, financial and corporate communication senior manager în cadrul Prada SpA.

Ea adăuga că fabrica va măsura 11.000 mp, fiind vorba de un singur etaj unde se vor realiza toate etapele procesului de producţie a unor bunuri din piele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
prada,
cumparare,
gigant,
antreprenori,
lux

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.