Gigantul Unilever dă afară o treime din angajaţii din birourile din întreaga Europă. Câţi oameni lucrează pentru Unilever în România şi câţi sunt afectaţi de aceste restructurări?
Gigantul anglo-olandez Unilever, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa bunurilor de larg consum alimentare şi non-alimentare, îşi restructurează operaţiunile de la nivel european, urmând să renunţe la o treime din angajaţii din birourile de pe continent, scrie Financial Times. Salariaţii din fabrici nu sunt vizaţi de restructurare.
Aşadar, până la finalul anului viitor, 3.000-3.200 de poziţii vor fi restructurate, în contextul în care în birourile grupului lucrează 10.000-11.000 de oameni.
Oficialii gigantului anglo-olandez au spus că aproape toate birourile europene vor fi afectate, însă cele mai vizate sunt cele din Londra şi Rotterdam, unde se află centrele de comandă ale Unilever. Această mutare vine în contextul în care noul CEO al grupului - Hein Schumacher -, numit acum un an, este presat de acţionari şi să readucă Unilever pe creştere. Tot ca urmare a acestui plan, Unilever a anunţat în primăvară că separă divizia de îngheţată de celelalte din grup, pentru că aceasta are cele mai slabe rezultate.
La nivel mondial, Unilever are circa 128.000 de salariaţi. Din total, peste 1.500 sunt în România, conform estimărilor ZF. Dintre aceştia însă, mai puţin de 300 lucrează în birourile grupului, majoritatea fiind în producţie.
Cei mai mulţi salariaţi sunt cei înregistratţi pe firma Betty Ice SRL, peste 800 în 2021, ultimul an pentru care există date publice.
Este interesant de remarcat că, în România, businessul de îngheţată al Unilever este deja separat. Mai exact, producţia funcţionează pe Betty Ice SRL, compania fiind aceeaşi pe care grupul a preluat-o de la Vasile Armenean. Mai mult, există şi Betty Ice Distribuţie SRL, firmă înfiinţată în 2022 şi al cărei nume sugerează că ar fi vorba de o firmă de distribuţie de îngheţată. Aceasta din urmă are afaceri de doar 25.000 de euro în 2022. Alte date nu există.
În afară de aceste două companii, gigantul anglo-olandez mai avea la final de 2023 în România şi Unilever România SA - operează producţia de la Ploieşti (fabrica de condimente), Unilever South Central Europe SA - e vorba de firma de distribuţie şi import - şi Good People SA. Aceasta din urmă este entitatea juridică prin care era administrat businessul FruFru (mâncare sănătoasă) şi Urban Monkey (sucuri naturale).
Recent însă, Unilever a anunţat că a vândut brandurile FruFru şi Urban Monkey, mărci româneşti, către Mihai Simiuc, de la care le şi preluase anterior, şi că a închis fabrica de la Bucureşti.
În a doua parte a anului trecut, gigantul a anunţat că închide şi fabrica de detergent Dero de la Ploieşti, relocând producţia în alte ţări. E vorba de o unitate de fabricaţie cu zeci de ani de istorie.
Unilever South Central Europe SA, firma de distribuţie şi import a grupului, cea care ar putea fi vizată de restructurări, are 213 salariaţi în 2023 şi afaceri de peste 1 mld. lei. Ea are cea mai mare cifră de afaceri, dar cei mai puţini salariaţi dintre cele trei entităţi mari ale Unilever în România.
Ţinând cont de planurile grupului de a renunţa la o treime din angajaţii de la birouri, în România câteva zeci de poziţii ar putea fi afectate, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor publice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro