Google urcă fără oprire: Veniturile au crescut cu 12%, până la 90,2 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 46%, până la 34,5 miliarde de dolari
Acţiunile Alphabet au crescut după ce compania a raportat creşteri de două cifre ale veniturilor şi profitului în primul trimestru, impulsionate de o performanţă solidă a afacerii de căutare şi de cererea în creştere pentru servicii cloud legate de inteligenţa artificială, scrie FT.
Veniturile au crescut cu 12%, ajungând la 90,2 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 46%, până la 34,5 miliarde de dolari, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat joi compania-mamă a Google. Ambele cifre au depăşit aşteptările şi au contribuit la calmarea temerilor privind capacitatea Alphabet de a face faţă unui război comercial şi unei eventuale recesiuni în SUA.
Afacerile principale ale Google — căutarea şi publicitatea — au crescut cu aproape 10%, ajungând la 50,7 miliarde de dolari în acest trimestru, depăşind estimările care prevedeau o creştere între 8% şi 9%.
Aceste rezultate i-au liniştit pe investitorii care urmăresc îndeaproape orice semn de slăbiciune în activitatea de căutare — care generează 56% din veniturile grupului — în contextul popularităţii chatbot-urilor bazate pe inteligenţă artificială precum ChatGPT de la OpenAI, Claude de la Anthropic şi Grok, dezvoltat de Elon Musk.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Investitorii sunt, de asemenea, atenţi la posibile dovezi că propriul chatbot al Google, Gemini, şi răspunsurile generate cu AI (AI Overviews) ar putea canibaliza afacerea principală, prin reducerea numărului de clickuri pe anunţuri publicitare.
„Căutarea a înregistrat o creştere constantă, susţinută de implicarea pe care o vedem în funcţii precum AI Overviews”, a declarat directorul general Sundar Pichai, referindu-se la răspunsurile generate de AI care apar acum în partea de sus a multor pagini de rezultate. „Investim masiv aici, extindem această funcţie în tot mai multe ţări, către mai mulţi utilizatori şi pentru mai multe tipuri de căutări.”
Directorul comercial Philipp Schindler a declarat că „vedem o monetizare aproximativ similară” pentru AI Overviews comparativ cu linkurile tradiţionale din căutare, fără a oferi însă date concrete despre ratele de click ale utilizatorilor.
Analistul Brent Thill de la Jefferies a spus că rezultatele au fost „mai bune decât se aştepta, cu o evoluţie sănătoasă în publicitate şi cloud”. El avertizase anterior că „macroeconomia şi tarifele vor afecta negativ al doilea şi al treilea trimestru”, iar publicitatea „se confruntă cu provocări”, în contextul în care vânzătorii chinezi reduc cheltuielile.
Acţiunile Alphabet au crescut cu peste 4% în tranzacţiile după închiderea pieţei. Compania a anunţat că va răscumpăra acţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari — aceeaşi sumă ca anul trecut.
Un câştig unic de 8 miliarde de dolari, rezultat din deţinerea de acţiuni la o companie privată neidentificată, a contribuit la creşterea profitului net.
Google este a doua companie Big Tech care îşi publică rezultatele financiare în contextul războiului comercial global declanşat de preşedintele SUA, Donald Trump. Acţiunile Alphabet au scăzut cu aproximativ 17% de la începutul anului. Ca majoritatea rivalilor săi, compania a fost afectată de îngrijorările legate de tarife, posibile perturbări în lanţurile de aprovizionare şi scăderea consumului, ceea ce a alimentat temerile legate de o recesiune în SUA.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro