Grecia introduce săptămâna de lucru de şase zile, contrar tendinţei globale

Autor: Andreea Tobias Postat la 02 iulie 2024 43 afişări

Guvernul grec a adoptat o măsură controversată care permite companiilor să introducă săptămâna de lucru de şase zile. Decizia vine în contrast cu tendinţa mondială de reducere a orelor de muncă şi este definită „barbară”.

Grecia introduce săptămâna de lucru de şase zile, contrar tendinţei globale

Noua lege se aplică doar companiilor private care oferă servicii non-stop. Angajaţii pot lucra fie două ore în plus pe zi, fie un schimb suplimentar de opt ore. Orele suplimentare vor fi plătite cu 40% în plus faţă de tariful normal, menţionează The Guardian.

Guvernul invocă mai multe motive pentru această decizie: scăderea populaţiei, lipsa de angajaţi calificaţi, combaterea muncii la negru şi stimularea productivităţii şi creşterii economice.

Premierul Kyriakos Mitsotakis susţine că măsura este „favorabilă angajaţilor" şi „aliniază Grecia cu restul Europei".

Reacţiile nu au întârziat să apară.

Sindicatele consideră măsura „barbară" şi în dezavantajul drepturilor angajaţilor. Criticii avertizează că reforma ar putea duce la dispariţia săptămânii de lucru de 5 zile. Opoziţia acuză guvernul că favorizează profiturile companiilor în detrimentul calităţii vieţii angajaţilor.

Grecii lucrează deja cele mai multe ore din Europa, în medie 41 de ore pe săptămână. În acelaşi timp, salariile din Grecia sunt considerabil mai mici decât în alte ţări europene. Acest fapt a contribuit la exodul a aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri educaţi, care au părăsit ţara în ultimul deceniu.

În timp ce alte ţări experimentează săptămâna de lucru de patru zile, Grecia merge în direcţia opusă, stârnind dezbateri aprinse cu privire la impactul acestei decizii asupra pieţei muncii şi a societăţii în ansamblu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
săptămâna,
lucru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.