Groenlanda vrea să capitalizeze „turismul de ultimă şansă”, promovând situri pe cale de dispariţie
Cu un peisaj îngheţat şi privelişti uluitoare, Groenlanda doreşte să atragă mai mulţi turişti, însă locaţia sa îndepărtată şi mediul fragil - care o fac o destinaţie unică - prezintă şi provocări, potrivit AFP.
„Efectele încălzirii globale sunt cel mai pronunţate în Arctica”, a declarat pentru Michael Hall, profesor la Universitatea din Canterbury şi expert în turism. Încălzirea globală accelerează „pierderea gheţii marine arctice în timpul verii, (precum şi) topirea permafrostului, a platformelor de gheaţă şi a gheţarilor”, a spus el, referindu-se la elementele care contribuie la unicitatea insulei.
Peste tot în Groenlanda, localnicii sunt martori direcţi ai efectelor încălzirii globale.
Pe coasta de sud-vest, în Maniitsoq, gheaţa mării nu a mai fost suficient de solidă pentru a putea merge pe ea din 2018. Locuitorii au văzut, de asemenea, că aceasta se micşorează de la an la an. Cu toate acestea, turiştii sunt uimiţi de peisaje.
„Este terra incognita”, a declarat Amy Yankovic, o turistă americană în vârstă de 55 de ani. Originară din Texas, ea a călătorit aproape 24 de ore pentru a ajunge în Groenlanda, luând trei zboruri de legătură.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, turismul este responsabil pentru aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, cea mai mare parte fiind atribuită transportului.
Există „un fel de «turism al ultimei şanse», în care vizitarea acestor situri pe cale de dispariţie înseamnă dorinţa de a le vedea înainte să dispară”, a declarat Emmanuel Salim, profesor de geografie la Universitatea din Toulouse, Franţa.
Acesta a afirmat că destinaţii similare precum Churchill din Canada - cunoscută drept „capitala mondială a urşilor polari” - „au încercat să se poziţioneze drept locuri de «învăţare» despre mediu”. Totuşi, în timp ce aceste destinaţii pot creşte gradul de conştientizare cu privire la practici de mediu mai bune, amprenta lor de carbon continuă să crească, a adăugat el.
„Atenuarea impactului încălzirii globale asupra Arcticii este o responsabilitate globală”, a declarat Michael Hall, adăugând că „încercările actuale de atenuare sunt foarte inadecvate”.
Autorităţile groenlandeze insistă că îşi doresc o dezvoltare prudentă a sectorului turistic, pentru a crea locuri de muncă.
„În ultimii ani am văzut că tinerii au început să devină agenţi de turism”, a declarat primarul din Maniitsoq, Gideon Lyberth. „Suntem foarte, foarte fericiţi, pentru că tinerii au plecat de aici la Nuuk, pentru a locui acolo, dar acum se întorc”, a mai spus el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro