Grupul Electrica a avut în primul semestru venituri operationale de 4,7 miliarde lei, în scădere cu 29%, pe fondul reducerii vânzărilor de energie electrică şi a costului de achiziţie

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 august 2024 28 afişări

Grupul Electrica a avut în primul semestru venituri operationale de 4,7 miliarde lei, în scădere cu 29%, pe fondul reducerii vânzărilor de energie electrică şi a costului de achiziţie

Grupul Electrica a raportat în primul semestru al anului venituri operationale de 4,7 miliarde lei, în scădere cu 29%, şi un profit net de 102 milioane lei, cu 40 milioane lei sub nivelul din perioada similară a anului 2023, a anuntat marti compania.

În acelaşi timp, EBITDA a înregistrat o creştere de 6%,  ajungând la o valoare de 614,7 milioane lei. Avansul a fost generat, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu 15%, la un total de 2,2 miliarde lei.

Profitul operaţional s-a mentinut la acelaşi nivel cu cel din prima jumătate a anului trecut, respectiv 322 milioane lei.

„În prima jumătate a anului, Grupul Electrica a înregistrat o creştere a EBITDA cu 6% faţă de primul semestru al anului 2023, fiind rezultatul unor strategii solide de optimizare a operaţiunilor, în special în segmentul de distribuţie, unde veniturile au crescut cu 15%, susţinute de majorarea tarifelor reglementate şi de creşterea volumelor de energie electrică distribuită. Profitul operaţional este similar cu cel din semestrul 1 2023, însă profitul net a înregistrat o scădere ca urmare a dinamicii nefavorabile a pieţei de furnizare.  Rămânem în continuare concentraţi pe principalele priorităţi, investind în modernizarea infrastructurii de distribuţie şi, în acelaşi timp, având un focus puternic pe implementarea unor măsuri menite să stabilizeze rezultatele şi să genereze o creştere sustenabilă pe termen lung”, a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 15%, la 2,2 miliarde lei, în principal ca urmare a creşterii tarifelor.

În T2 2023 au crescut tarifele de distribuţie cu aproximativ 20% (26,1% în zona Muntenia Nord; 21,5% în zona Transilvania Nord şi 10,9% în zona Transilvania Sud) faţă de tarifele din T1 2023, prin Ordin ANRE nr. 27/2023, iar începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele s-au majorat prin Ordin ANRE 115/2023 cu aproximativ 5,8% comparativ cu cele din T2 2023.

Electrica a mentionat că efectul pozitiv al acestei majorări a fost completat de creşterea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 4,9%, precum şi de creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12. Contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică la veniturile consolidate ale Grupului este de 29,6%.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în primul semestru al anului 2024 cu 20,5%, ajungând la 2,9 miliarde lei. Această scădere a fost generată, în principal, de scăderea volumelor din vânzarea de energie electrică cu 3% şi de scăderea costului de achiziţie a energiei electrice cu 49%.

Potrivit Electrica, reducerea costului de achiziţie s-a manifestat pe pieţele forward şi Piaţa Zilei Următoare (PZU). Această reducere s-a reflectat şi în scăderea veniturilor din vânzarea energiei electrice şi a veniturilor din subvenţii (cu aproximativ 74% - energie electrică), deoarece, conform OUG 27/2022, cu modificările ulterioare, preţul final facturat clienţilor este reprezentat de valoarea minimă dintre preţul plafonat, preţul de contract şi preţul final calculat cu metoda cost plus (respectiv costul de achiziţie realizat + componenta de furnizare). Contribuţia segmentului de furnizare la veniturile consolidate ale Grupului este în proporţie de 69,7%.

La 30 iunie 2024, suma estimată pentru subvenţii era de 2,4 miliarde lei. Din valoarea subvenţiilor de încasat, 1,9 miliarde lei reprezentau cereri neîncasate depuse la autorităţile statului şi 558 milioane lei cereri care nu fuseseră încă depuse.

În perioada 1 iulie - 5 august 2024 s-au încasat subvenţii în valoare de 1,2 miliarde lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.