Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte noi reguli în privinta creditelor neperfomante şi a firmelor care recuperează creanţe

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 martie 2024 39 afişări

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte noi reguli în privinta creditelor neperfomante şi a firmelor care recuperează creanţe

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care stabileşte noi reguli pentru firmele de recuperare a creantelor, pentru bănci şi institutii financiare nebancare care acordă credite, actul normativ fiind transpunerea în legislatia locală a unei Directive europene privind administratorii de credite.

Directiva (UE) 2021/2167 va crea mediul adecvat pentru gestionarea de către instituţiile de credit a problemei creditelor neperformante din bilanţurile lor şi va reduce riscul unei acumulări viitoare a acestor credite. Directiva vizează să sprijine dezvoltarea de pieţe secundare pentru credite neperformante în Uniunea Europeană, asigurând, în acelaşi timp, faptul că vânzarea de astfel de credite nu subminează drepturile creditorilor.

Ordonanţa de Urgenţă stabileşte un cadru comun şi cerinţe comune referitoare la cumpărătorii de credite care cumpără drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituţie de credit din UE sau care cumpără contractul de credit neperformant în sine şi la administratorii de credite care acţionează în numele unui cumpărător de credite.

Administratorilor de credite trebuie să obţină o autorizaţie în statul membru de origine înainte de a începe să desfăşoare activităţi pe teritoriul României. In situaţia administratorilor de credite din România, autorizaţia este acordată de Autoritatea Natională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Recuperatorii de creanţe şi administratorii de credite trebuie să îi informeze în scris pe consumatori în legătură cu faptului că au cumpărat creanţele de la bancă.

ANPC trebuie să instituie o listă actualizată, pusă la dispoziţia publicului pe site-ul autorităţii, care să asigure transparenţa în ceea ce priveşte numărul şi identitatea administratorilor de credite autorizaţi, inclusiv cei autorizaţi în alte state membre ale Uniunii Europene care prestează servicii pe teritoriul României.

Cumpărătorul de credite din România ca stat membru de origine sau reprezentantul acestuia au obligaţia de a comunica autorităţilor competente din România identitatea şi adresa entităşii desemnate sa administreze creditul

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
administratori,
credit,
creante

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.