Guvernul este acelaşi, dar feţele multor parlamentari sunt noi. Sau cel puţin a celor care conduc comisiile economice. Prin urmare, este important cine conduce comisiile parlamentare pentru că şefii acestora au influenţă asupra membrilor unei comisii

Autor: Iulian Anghel Postat la 23 ianuarie 2025 5 afişări

Alegerile legislative au tre­cut. Rămân ale­gerile pre­zidenţiale care au însemnat un şoc şi care vor fi re­petate.

Guvernul este acelaşi, dar feţele multor parlamentari sunt noi. Sau cel puţin a celor care conduc comisiile economice. Prin urmare, este important cine conduce comisiile parlamentare pentru că şefii acestora au influenţă asupra membrilor unei comisii

Parlamentul este cel care decide dacă măsurile guvernului sunt valide sau nu Iar plenul celor două camere votează, de cele mai multe ori, în funcţie de ce spun comisiile de specialiate ♦ Azi despre  şefii comisiilor economice ale Parlamentului.

Alegerile legislative au tre­cut. Rămân ale­gerile pre­zidenţiale care au însemnat un şoc şi care vor fi re­petate.

Guvernul este cam acelaşi – acelaşi care a pierdut lamentabil alegerile, cu o adăugare: UDMR.

Ar putea costa mult că nu vedem figuri noi în guvern pentru că verdictul electoratului a fost clar: nu vă mai vrem pe voi, vrem feţe noi.

La nivelul Parlamentului sunt însă şi feţe noi. Iar Parlamentul este cel care va decide, în final, cum va merge şi spre ce se îndreaptă politica Guvernului.

 Şefii comisiilor de finanţe din Camera deputaţilor şi din Senat sunt „feţe noi” pentru că publicul nu-i ştie, chiar dacă sunt la primul, la al doilea şi chiar la al treilea mandat parlamentar. Aceştia vor decide ritmul reformelor fiscale care vor fi luate, până la urmă. Că nu vor fi luate anul acesta – cum spune Kelemen Hunor, şeful UDMR – este una.

Că Parlamentul va decide în final ce şi cum, chiar dacă deciziile se iau anul viitor, este alta.

Aşa că este important cine conduce o comisie economică pentru că, îndeobşte, plenul fiecărei camere parlamentare votează potrivit deciziei comisiei de specialitate.

În fruntea Senatului este azi un liberal, Ilie Bolojan. Dacă Klaus Iohannis demisionează - oricum poziţia lui nu mai este credibilă pentru că este în afara mandatului care i-a fost conferit de cetăţeni – atunci Bolojan va ajunge preşedinte interimar. Va avea o vizibilitate puternică şi ar putea candida pentru funcţia supremă în stat.

Un alt posibil pretendent este Victor Ponta. El este azi preşedintele Comisiei economice a Camerei Deputaţilor. Cum a ajuns acolo nu ştim foarte exact. Ce ştim este că preşedintele unei comisii parlamentare este ales. Deci deputaţii din Comisia economică l-au ales pe fostul premier drept preşedinte. Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor este Ciprian-Constantin Şerban. Nu am auzit de el până ce a ocupat această poziţie. Cum nu auzisem de Maria-Gabriela Horga care este preşedinta Comisiei de buget-finanţe din Senat, la doar 39 de ani.

Iată că apar şi feţe noi, chiar dacă unele sunt la al doilea mandat în Parlament. Însă, aşa cum se întâmplă mereu, ca să fii „senior” mai întâi trebuie să fii „junior”.

 

Ilie Bolojan, preşedintele Senatului

♦ Ilie Bolojan (55 de ani) este senator PNL şi a fost ales preşedinte al Senatului. Până a ajunge senator a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor după ce, înainte, fusese primar al Oradei vreme de trei mandate  (2008 – 2020). Este preşedinte al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă. Ciucă a demisionat ca urmare a eşecului usturător al liberalilor la ultimele alegeri – parlamentare şi prezidenţiale. Deşi puţin probabil acum, nu este exclus să-l vedem candidat la preşedinţie, în cazul în care candidatura lui Crin Antonescu va fi un eşec. Bolojan şi-a câştigat un fel de faimă şi se spune despre el că este un bun administrator. Faima lui e că a concediat oameni din administraţie. Asta a promis că va face şi la Senat – iar ieri funcţionarii din Senat au organizat un protest împotriva sa din cauza acestei declaraţii. Nu s-a mai văzut nicicând aşa ceva în Parlamentrul României. Bolojan este matematician (Universitatea de Matematică din Timişoara), dar şi inginer mecanic (Institutul Politehnic Traian Vuia din Timişoara). La începutul carierei a fost profesor, apoi a intrat în administraţie şi a fost consilier local, dar a administrat şi mai multe societăţi comerciale. Are studii de administraţie făcute în Franţa.

 

Maria-Gabriela Horga, preşedinta Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat

♦ Maria-Gabriela Horga este senatoare PNL. A fost deputată aleasă în 2020, iar acum este senatoare. Are 39 de ani. Nu şi-a publicat CV-ul pe site-ul Senatului. Dar datele publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor pe când era deputată arată că este doctor în economie, profesor/lector asociat la ASE Bucureşti. Şi predă lecţii de economie în limba engleză şi în limba franceză. Este/a fost (CV-ul ei nu este la zi) profesor la ASE, la Facultatea de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ). A terminat Facultatea de Economie din Constanţa.

 

Victor Ponta, preşedintele Comisiei economice a Camerei Deputaţilor

♦ Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare este condusă de Victor Ponta (53 de ani) , fost prim-ministru.

♦ Ponta este un om politic de cursă lungă şi a fost lansat de Adrian Năstate, acum 25 de ani, care, spre deliciul ziariştilor de la acea vreme, l-a numit „micul Titulescu”. „Micul Titulescu” este fan Călin Georgescu, cum singur spune, într-un interviu pentru Reuters.

♦ A  fost şeful PSD între 2010 şi 2015. A demisionat din PSD după ce a pierdut alegerile în faţa lui Klaus Iohannis şi şefia guvernului. A fost recuperat de actualul şef al Executivului, Marcel Ciolacu care l-a făcut consilier personal şi, iată, deputat şi şeful unei comisii fundamentale a Camerei Deputaţilor. Ponta a spus public că nu exclude o nouă candidatură pentru preşedinţie. Doar că Ciolacu a spus public că, dacă face acest gest, va fi dat afară din PSD.

 

Ciprian-Constantin Şerban, preşedintele Camerei Deputaţilor

♦ Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor este Ciprian-Constantin Şerban. A lucrat o vreme în mediul privat, a fost administratorul unei firme a lui, SC Impex SRL, şi administrator al alteia, SC Euro Concip SRL. Apoi s-a mutat în administraţia publică şi a fost consilier judeţean la Neamţ şi city manager al Roznovului, pentru câteva luni, în 2016. În 2016 a ajuns deputat, poziţie pe care o deţine şi azi. Are studii de ştiinţe politice (Universitatea Petre Andrei din Iaşi) şi studii economice (ASE Bucureşti). Aşa cum s-au îngrămădit tot politicienii, are şi studii la Colegiul Naţional de Apărare – o instituţie ciudată care oferă diplome postuniversitare, dar despre care nimeni nu ştie aproape nimic decât că este finanţată de Ministerul Apărării.

 

Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de finanţe a Camerei Deputaţilor

♦ Huţucă (57 de ani) este noul preşedinte al Comisiei de Finanţe-bănci şi piaţa de capital a Camerei Deputaţilor, comisie care poate admite sau respinge propunerile fiscale ale guvernului.

♦ Este deputat din 2016, aşadar este la al treilea mandat în Cameră. Înainte de a fi deputat a lucrat în administraţia publică în Galaţi – s-a ocupat de administrarea contribuabililor mici. A lucrat şi la Constanţa, ca director executiv la Instituţia Prefectului şi înainte de asta a lucrat la direcţia locală Constanţa a Ministerului de Finanţe. Are studii economice: a terminat ASE - Facultatea de Finanţe - Bănci.

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.