Guvernul aprobă patru măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi de secetă

Autor: Mediafax Postat la 28 august 2024 19 afişări

Guvernul aprobă patru măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi de secetă

Un mecanism de asigurare la secetă, modificări la măsura „Creditul fermierul”, suspendarea creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR şi încadrarea în termenul asumat de finalizare a proceselor verbale de constatare a calamităţii - sunt măsuri intrate la aprobare în Guvern, pentru fermieri.

Ministrul Florin Barbu a spus că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară.

„Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noştri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce, din discuţiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuţia de 3% din subvenţia plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea UE, din fondul de risc şi la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat. Am avut discuţii şi cu compania de stat Eximbank Asigurări care doreşte implicarea în gestionarea acestui mecanism”, spune ministrul Agriculturii, înainte de şedinţa de Guvern de miercuri.

De asemenea, s-a mers în şedinţa de Guvern cu o completare solicitată de fermieri la măsura „Creditul Fermierul” care are o dobândă fixă de 1,95%.

„În primul rând, creştem gradul de garantare de către Fondul de Garantare la 100% don fondurile puse la dispoziţia Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură şi producţia românească. În plus, creditul va putea fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023 – 2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil fără a avea presiunea ratelor. De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare şi fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condiţiile ca aceştia să deţină un proces verbal de constatare a calamităţilor din acest an. Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majorează de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei fără a afecta deficitul bugetar”, mai spune Barbu.

În plus, se aprobă suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum şi a dobânzilor şi comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces verbal de calamitate încheiat pentrtu anii agricoli 2023 şi 2024.

„Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la acelaşi termen se suspendă şi acţiunile de executare silită pentru datorii către instituţiile bancare, IFN-uri, furnizori de utlităţi, furnizori sau distribuitori de imput-uri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriaşă de pe umerii fermierilor care, din cauza secetei, nu au producţie şi, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume”, explică ministrul.

Florin Barbu a mai spus că în prezent MADR este la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamităţilor.

„Ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1.000 de lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă”, a precizat ministrul Agriculturii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
seceta,
fermier,
fermieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.