Guvernul a aprobat un act normativ pentru blocarea „preluării ostile” a companiilor din România şi posibilitatea achiziţiei directe de acţiuni la companii listate la care statul este deja acţionar. Premierul Ciolacu: Trebuie să ne apărăm cu mai multă forţă identitatea, valorile şi interesele noastre naţionale
Guvernul a adoptat, în ultima şedinţă, o Ordonanţă de Urgenţă care permite statului român să achiziţioneze direct acţiuni ale societăţilor comerciale, măsură prin care premierul Marcel Ciolacu spune că se va “bloca preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine”.
Ministerul Energiei deţine participaţii semnificative la companiile listate pe Bursa de Valori Bucureşti, printre care Hidroelectrica (80%), Romgaz (70%), Nuclearelectrica (82%), Electrica SA (49,8%), Rompetrol Rafinare (44,7%), OMV Petrom (20%), Conpet (59%) şi Oil Terminal (87,7%). Achiziţiile pot fi acum făcute direct prin ministerul de resort.
Draftul de act normativ a fost în dezbatere publică timp de două luni, în pofida caracterului de de ordonanţă de urgenţă. Aprobarea vine la câteva zile după ce ungurii de la MVM au anunţat că au ajuns la un acord cu germanii de la E.ON pentru business-ul E.ON România.
Premierul a spus astăzi că “trebuie să ne apărăm cu mai multă forţă identitatea, valorile şi interesele noastre naţionale! Iar prima dovadă este ordonanţa adoptată săptămâna trecută prin care blocăm preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine, dacă există interese contrare celor ale statului român”.
În nota de fundamentare se arată că “în ultimul semestru, s-a observat o creştere cu aproximativ 10% a tentativelor de preluare ostilă a societăţilor de interes strategic ale căror acţiuni sunt admise la tranzacţionare pe burse reglementate. Această situaţie prezintă riscuri semnificative pentru securitatea economică naţională, în condiţiile unui risc de decapitalizare accentuată a capitalurilor proprii ale principalelor companii de stat în ultimul an, în urma fluctuaţiilor negative ale pieţei de capital, conform rapoartelor de audit financiar ale acestora”.
Ministerul Energiei notează că vulnerabilitatea crescută a acestor entităţi strategice la preluări ostile sau la decapitalizare ameninţă direct controlul statului asupra sectoarelor vitale şi ar putea duce la o pierdere ireversibilă a influenţei naţionale în domenii cheie pentru securitatea şi bunăstarea generală a societăţii.
Proiectul adoptat arată că prin derogare de la OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor, ministerele de resort pot cumpăra acţiuni la societăţile la care acestea exercită, în numele statului, calitatea de acţionar. Decizia privind cumpărarea de acţiuni se aprobă prin ordin al ministrului de resort şi în baza mandatului acordat în prealabil de către Guvern, prin Memorandum.
Pentru derularea procedurilor de cumpărare de acţiuni, cheltuielile cu firmele de avocatură, precum şi cheltuielile necesare operaţiunilor de cumpărare, se vor suporta din bugetele de privatizare ale ministerelor de resort.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro