Guvernul a aprobat modificarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, stabilind criterii mai clare pentru numirea conducerii companiilor de stat, legate inclusiv de studii şi experienţa profesională

Autor: Roxana Rosu Postat la 09 aprilie 2025 35 afişări

Guvernul a aprobat modificarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, stabilind criterii mai clare pentru numirea conducerii companiilor de stat, legate inclusiv de studii şi experienţa profesională

Guvernul a aprobat marţi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, stabilind criterii mai clare pentru numirea conducerii  companiilor de stat, legate inclusiv de studii şi experienţa profesională.

Noile reguli sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 187/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi pentru abrogarea unor dispoziţii din acte normative.

Potrivit actului normativ,  Guvernul a aliniat legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice la cerinţele Comisiei Europene şi în acord cu necesitatea implementării unui cadru clar şi transparent pentru selecţia şi mandatul administratorilor acestor entităţi.

Noile reglementări adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă urmăresc creşterea transparenţei şi reducerea dependenţei întreprinderilor publice de subvenţiile bugetare.

Aceste reglementări au fost finalizate în cadrul dialogului între Secretariatul General al Guvernului, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice şi reprezentanţii Comisiei Europene.

Comisia Europeană a suspendat în octombrie 2024 plata unor fonduri PNRR, pe cererea de plată nr. 3, printre motive fiind modalitatea de numire a conducerii companiilor de stat din energie şi a Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Cele mai relevante modificări aduse prin OUG:

►Membrii comisiilor de selecţie şi nominalizare nu se pot afla în raporturi juridice de coordonare sau subordonare ierarhică cu candidaţii înscrişi la procedura de selecţie şi nominalizare. Dacă există astfel de situaţii, conducătorul autorităţii publice tutelare va dispune înlocuirea membrilor aflaţi în incompatibilitate.

►Pentru creşterea profesionalizării managementului, a fost introdusă reglementarea expresă privind absolvirea studiilor superioare cu diplomă de licenţă, atât pentru conducătorii AMEPIP, cât şi pentru membrii consiliilor de administraţie şi de supraveghere.

►Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP trebuie să aibă cel puţin diplomă de licenţă şi minimum 10 ani de experienţă profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puţin 7 ani în funcţii de conducere executivă în companii sau în funcţii de conducere în administraţia publică, unde au exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

►În cazul membrilor consiliilor de administraţie şi de supraveghere, aceştia trebuie să aibă studii superioare finalizate cel puţin cu diplomă de licenţă şi experienţă în domeniul ştiinţelor inginereşti, economice, sociale, juridice sau în domeniul de activitate al respectivei întreprinderi publice de minim 7 ani.

►Membrii consiliului de administraţie nu vor putea cumula calitatea de membru cu cea de salariat al întreprinderii publice. Dacă administratorii sunt desemnaţi dintre salariaţii întreprinderii publice, contractul individual de muncă va fi suspendat pe perioada mandatului.

►La regiile autonome şi întreprinderi publice-societăţi, în cazul candidaţilor pentru alegerea membrilor CA şi CS cu acelaşi punctaj, se acordă prioritate candidatului aparţinând genului subreprezentat. Iar în măsura în care nu este afectat clasamentul, cel puţin o treime din totalul administratorilor aparţin genului subreprezentat.

►La fel ca în cazul membrilor consiliilor de administraţie sau consiliilor de supraveghere, şi în cazul directoratului remuneraţia va fi formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi o indemnizaţie variabilă, stabilită în funcţie de performanţa managerială. Componenta variabilă a remuneraţiei va fi revizuită anual, în funcţie de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse în planul de administrare şi de gradul de îndeplinire a indicatorilor-cheie de performanţă aprobaţi de adunarea generală a acţionarilor. Aceşti indicatori vor fi cuprinşi în contractul de mandat.

►Companiile vor întocmi un raport trimestrial privind realizarea indicatorilor cheie de performanţă incluşi în contractul de mandat. AMEPIP îl va publica pe pagina proprie de internet.

►Procedura de selecţie pentru membrii consiliului de administraţie sau supraveghere se finalizează în termen de cel mult 150 de zile de la data aprobării hotărârii adunării generale a acţionarilor de iniţiere a procedurii.

►AMEPIP va emite aviz conform privind procedura de selecţie, sau dispune măsuri de remediere, după caz, pentru toate întreprinderile publice de la nivel central şi pentru cele de la nivel local care îndeplinesc cumulativ condiţiile de a înregistra o cifră de afaceri în ultimul exerciţiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro şi au cel puţin 50 de angajaţi.

►Se elimină exceptarea ocoalelor silvice de la aplicarea prevederilor din domeniul guvernanţei corporative a întreprinderilor publice, având în vedere că excepţiile sunt limitativ prevăzute de OUG 109/2011.

► AMEPIP va elabora şi va prezenta Guvernului un raport anual privind întreprinderile publice până cel târziu la data de 30 septembrie a anului următor celui la care se face raportarea, faţă de 30 mai, având în vederea necesitatea unui timp adecvat pentru colectarea şi prelucrarea datelor.


 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
publicare,
guvern,
ordonanta de urgenta,
membri
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 
0 seconds of 1 minute, 20 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:20
01:20
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori