Guvernul şi-a bugetat creşteri de încasări de 15% din TVA în 2024, un an în care consumul ar creşte cu doar 3% şi inflaţia coboară la 6%. De unde vine creşterea?
Guvernul se bazează în 2024 pe creşterile de cote de TVA la anumite produse şi servicii de la 1 ianuarie 2024, pe digitalizarea Fiscului şi pe îmbunătăţirea colectării, astfel încât încasările din TVA să crească cu 15% şi să ajungă la 120 mld. lei în 2024, pentru că numai pe creşterea firavă a consumului, de 3%, nu se poate baza
♦ Încasările din TVA, cea mai importantă taxă la bugetul de stat, ar urma să fie de 120 mld. lei în 2024, un avans de 15% faţă de 2023.
Guvernul se bazează în 2024 pe creşterile de cote de TVA la anumite produse şi servicii de la 1 ianuarie 2024, pe digitalizarea Fiscului şi pe îmbunătăţirea colectării, astfel încât încasările din TVA să crească cu 15% şi să ajungă la 120 mld. lei în 2024, pentru că numai pe creşterea firavă a consumului, de 3%, nu se poate baza. De asemenea, şi inflaţia ajută încasările din TVA, doar că în 2024 ar urma să scadă până la 4,5% la final de an şi să fie, în medie, de 6%. Ce este însă cert că poate susţine o creştere a încasărilor din TVA?
„Pe de-o parte avem nişte creşteri ale cotelor de TVA din legislaţia aprobată anul acesta. Pe partea cealaltă, dacă scade consumul, vom avea un efect invers. În mod normal ar trebui să ne aşteptăm la o creştere de câteva procente faţă de 2023. 15% mi se pare foarte mult“, a răspuns unei întrebări adresate de ZF Emilian Duca, consultant fiscal.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro