Guvernul spaniol va încerca adoptarea unei legi privind paritatea între femei şi bărbaţi: Numărul persoanelor de sex feminin din consiliile de administraţie ale întreprinderilor va trebui să fie de minim 40%. O cotă similară va fi impusă şi în cazul cabinetului guvernamental
Guvernul spaniol va încerca să adopte o lege privind paritatea între femei şi bărbaţi în marile companii. Legea va impune ca în consiliile de administraţie ale întreprinderilor numărul membrilor femei să fie de minim 40%. O cotă similară va fi impusă şi în cazul cabinetului guvernamental, potrivit Bloomberg.
Proiectul de lege privind cotele de gen va fi aprobat în cadrul unei şedinţe săptămânale a Cabinetului din 7 martie, înainte de a fi trimis la Congres, a anunţat sâmbătă premierul Pedro Sánchez. Legea va încerca să stabilească faptul că din consiliilor de administraţie vor face parte femei în proporţie de cel puţin 40%, a precizat guvernul într-o declaraţie separată.
Dacă vor fi adoptate, normele se vor aplica tuturor companiilor cotate la bursă până la 1 iulie 2024 şi pentru toate companiile cu cel puţin 250 de angajaţi şi venituri anuale de 50 de milioane de euro (53 de milioane de dolari) până la 30 iunie 2026. De asemenea, guvernul va stabili o cotă de 40% pentru cabinet şi va impune ca toate listele politice pentru alegeri să alterneze între candidaţi bărbaţi şi femei.
Sánchez şi-a definit în mod repetat guvernul de coaliţie condus de socialişti ca fiind feminist şi a promovat legi de profil înalt privind egalitatea, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile transsexualilor. Paisprezece din cei 22 de miniştri sunt femei, iar toţi cei trei viceprim-miniştri sunt femei.
Paritatea de gen nu este neobişnuită în principalele consilii de administraţie din Spania. Autoritatea locală de reglementare a valorilor mobiliare are o recomandare neobligatorie ca firmele listate la bursă să aibă cel puţin 40% femei în consiliile de administraţie. Deşi multe dintre firmele din indicele de referinţă Ibex-35 respectă această cotă sau sunt relativ aproape de ea, majoritatea dintre ele nu o ating. Deficitul în ceea ce priveşte paritatea între femei şi bărbaţi în cadrul consiliilor de administraţie este mai acut în cazul firmelor mai mici din afara indicatorului de referinţă.
Decizia lui Sánchez de a adopta o lege care să facă obligatorie paritatea în consiliile de administraţie este aliniată la o directivă a Uniunii Europene emisă anul trecut, care cere ca astfel de legi să fie adoptate în regiune până în 2026. Directiva respectivă nu impune paritatea în managementul de vârf sau în poziţiile politice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro