H. D. Hartmann: „Trebuie să negociem înarmarea României ca bastion la Marea Neagră
Într-o ediţie transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist şi jurnalist, a analizat rolul geopolitic al Poloniei şi implicaţiile acestuia pentru regiune, subliniind necesitatea ca România să negocieze o poziţie strategică similară la Marea Neagră.
Hartmann a adus în discuţie trecutul istoric al Poloniei, expansionismul său şi importanţa sprijinului american în echilibrul de putere regional, conform Gândul.
Hartmann a reamintit momente istorice mai puţin discutate, cum ar fi implicarea Poloniei în divizarea Cehoslovaciei şi conflictele sale teritoriale din prima jumătate a secolului XX. Potrivit analistului, Polonia a avut un istoric expansionist, iar astăzi foloseşte Uniunea Europeană pentru a influenţa situaţia din vestul Ucrainei.
Analistul a menţionat că Polonia a fost cel mai vast regat medieval din Europa şi că imperialismul său a dus, printre altele, la Dictatul de la Viena. Hartmann avertizează că, în prezent, riscăm o situaţie asemănătoare din cauza dezechilibrelor de putere în regiune.
Un punct esenţial al discuţiei a fost comparaţia dintre sprijinul militar de care beneficiază Polonia şi cel acordat României. Hartmann a subliniat că Statele Unite au anunţat deja consolidarea apărării Poloniei până la nivel nuclear, dar că România nu a primit o susţinere similară la Marea Neagră.
„Pe Baltică avem cea mai mare securitate, în timp ce pe Marea Neagră nu avem nimic. Asta trebuie să negociem şi să apărăm”, a declarat Hartmann.
El a atras atenţia asupra negocierilor privind o eventuală încetare a focului între Rusia şi Ucraina, care includ Marea Neagră ca zonă de interes strategic.
Hartmann a ironizat abordarea unor lideri politici care, în opinia sa, nu sunt suficient de insistenţi în relaţia cu Washingtonul.
El a subliniat că România trebuie să adopte o atitudine mai fermă şi să negocieze direct cu Statele Unite pentru a obţine garanţii de securitate similare celor acordate Poloniei.
„Trebuie să fim acolo, să negociem cu americanii, să ne asigurăm că nu suntem neglijaţi. Fără un sprijin clar, România rămâne vulnerabilă în faţa ameninţărilor regionale”, a concluzionat Hartmann.
Discuţia din cadrul emisiunii lui Marius Tucă a scos în evidenţă o problemă strategică majoră: cum poate România să devină un bastion defensiv la Marea Neagră, la fel cum Polonia a devenit un punct cheie al NATO la Baltică.
Răspunsul, potrivit lui Hartmann, constă în negocierea fermă cu Statele Unite şi într-o poziţie clară în politica de securitate regională.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA