Halep va face apel la suspendarea de patru ani pentru încălcarea regulilor antidoping
Simona Halep, fost număr unu mondial, a declarat marţi că va face apel la cea mai înaltă instanţă sportivă împotriva deciziei Agenţiei Internaţionale de Integritate în Tenis (ITIA) de a o suspenda până în octombrie 2026 pentru două încălcări separate ale regulilor antidoping.
Fosta campioană de la Wimbledon şi de la Roland Garros, în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, un stimulator de sânge interzis, la US Open, anul trecut.
Halep a declarat că "refuz să accept decizia lor (a ITIA) de suspendare de patru ani.
"Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi curăţa numele de aceste acuzaţii false şi a mă întoarce pe teren", a spus Halep într-o declaraţie pentru Reuters.
"Intenţionez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză".
ITIA a declarat anterior, marţi, că a ajuns la această concluzie pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de Halep. Suspendarea ei este valabilă până la 6 octombrie 2026.
"Prima (acuzaţie) se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei", a precizat ITIA într-un comunicat.
"A doua acuzaţie a fost legată de nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep".
Halep neagă cu tărie că a luat cu bună ştiinţă roxadustat şi a declarat că are dovezi care arată că mici cantităţi de medicament împotriva anemiei au intrat în organismul ei dintr-un supliment licenţiat care a fost contaminat.
"Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă", a precizat ITIA.
ITIA a precizat că acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, deoarece trei experţi independenţi au fost unanimi în privinţa faptului că "dopajul probabil" a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.
"Volumul de probe pe care tribunalul le-a avut de luat în considerare atât în cazul roxadustatului, cât şi în cazul procedurii ABP a fost substanţial", a declarat Karen Moorhouse, CEO la ITIA.
Halep a acuzat anterior ITIA că a încercat să întârzie şi mai mult audierea sa la tribunalul independent pentru dopaj şi a spus că i s-a refuzat dreptul de a fi audiată.
Cu toate acestea, Moorhouse a declarat că ITIA a urmat procesele corespunzătoare, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping.
„Comisia a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise", a adăugat Moorhouse.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro