HOTELURI: Bruno Vinette, noul director al Sofitel, mizeaza pe o crestere cu 10%
Hotelul Sofitel a intrat intr-un con de umbra, in ultimii ani. Firma care-l detinea, plina de datorii, a intrat pe mana AVAS. Unii se asteapta ca Sofitelul sa fie scos la licitatiei. Se vinde? Nu se vinde? Moare Sofitelul? Sau face pui?
Hotelul Sofitel a intrat intr-un con de umbra, in ultimii ani. Firma care-l detinea, plina de datorii, a intrat pe mana AVAS. Unii se asteapta ca Sofitelul sa fie scos la licitatiei. Se vinde? Nu se vinde? Moare Sofitelul? Sau face pui?
Eu voi cere ca Sofitelul sa fie scos la licitatie - partea care e in litigiu, si cine da mai multi bani sa-l cumpere." Aceasta fraza te duce cu gandul la o situatie dezastruoasa a unuia dintre primele hoteluri de lant din Romania. Te face sa crezi ca salvarea hotelului ar veni tocmai din vanzarea lui. Mai ales ca aceste cuvinte nu le-a spus oarecine, ci vicepremierul George Copos, intr-o intalnire avuta luna trecuta cu reporterul BUSINESS Magazin.
Acum trei ani, firma World Trade Center Bucuresti (WTCB), proprietarul hotelului, a trecut printr-o acuta criza financiara, care putea fi rezolvata si prin vanzarea hotelului. Intre timp lucrurile s-au mai imbunatatit, iar varianta vanzarii s-a indepartat spre nemultumirea unor investitori.
Creditele neperformante de aproape 90 de milioane de dolari au facut ca WTCB sa intre pe mana Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Cine este de fapt World Trade Center Bucuresti?
Istoria companiei incepe in 1994, cand mai multe firme, romanesti si straine, si-au unit fortele pentru a crea un complex multifunctional, unic la vremea respectiva in peisajul imobiliar al Capitalei. O cladire de birouri, o galerie comerciala, un centru de conferinte si un hotel - Sofitelul. In afara de acestea, World Trade Center Bucuresti mai cuprindea un cartier de vile in nordul orasului, cunoscut sub numele de Satul Francez, si un complex de agrement - Clubul Francez.
Toata investitia s-a ridicat, la acea vreme, la aproximativ 100 de milioane de dolari. Principalii actionari ai WTCB au fost, la inceput, compania franceza Bouygues, firma elvetiana Debarth si raposatul Bancorex, toate cu putin peste 20%.
Intre timp, WTCB a pierdut Satul Francez si Clubul Francez, cumparate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, contra unei sume de aproximativ 15 milioane de dolari.
"Valoarea totala a creantelor neperformante ale WTCB se ridica acum la aproximativ 75 de milioane de dolari", povesteste Atena Ciorteanu, vicepresedintele AVAS. Ea spune ca AVAS cauta acum, impreuna cu WTCB, solutii pentru achitarea acestor datorii, dar ca "analizele" vor mai dura cateva zeci de zile. Solutia cu cele mai mari sanse de reusita este, in opinia sefei de la AVAS, reesalonarea datoriilor, daca WTCB demonstreaza ca poate face asta. Exista, spune ea, si o ordonanta a guvernului, cunoscuta sub numele de 51/1998, care descrie metodele de recuperare a creditelor neperformante, iar scoaterea la licitatie este o solutie extrema, care s-ar aplica in cazul in care nu s-ar putea gasi o alta varianta.
"Nu se va ajunge la aceasta licitatie", crede Mircea Ursache, actualul presedinte al WTCB si fost presedinte al AVAS in perioada mai 2004 - ianuarie 2005. De fapt, tocmai aceasta a fost ideea, ca societatile ale caror datorii au fost preluate de AVAS, sa fie conduse de oameni ai acestei institutii. "Pentru ca cel mai interesat in recuperarea acestor datorii este creditorul", crede Ursache. In momentul de fata, sustine Ursache, WTCB nu mai are datorii catre bugetul de stat si local, nici catre firme straine, singura obligatie de plata existand acum doar catre AVAS. "Nemaiavand alte obligatii, in urmatorii ani, societatea poate rambursa integral datoriile din proprie initiativa", adauga presedintele WTCB. Cat despre cele spuse de Copos, cu hotelul scos la licitatie, Ursache crede ca vicepremierul nu cunoaste situatia de acum de la WTCB. "Legea nu-i da voie sa execute silit o companie, atat timp cat ea isi plateste de buna voie datoriile..."
Deci, Sofitelul nu va fi scos la licitatie! Sofitelul, perla WTCB, care a avut un profit net in 2004 de 2 mil. euro, va ramane acolo, ferit de ochii vicepremierului. Pentru ca, spun surse din lumea oamenilor de turism, pe doua hoteluri din Bucuresti a pus ochii Copos: Hilton si Sofitel. Cu Hiltonul a avut succes, pentru ca luna trecuta a reusit sa cumpere pachetul majoritar (52%) al acestui hotel, in urma unei tranzactii estimate de surse din piata la 15-18 milioane de euro.
Cu Sofitelul, a carui valoare este estimata de oamenii din turism la peste 20 de milioane de euro, mai are de asteptat, daca tinem cont de ce au lasat sa se inteleaga reprezentantii AVAS si WTCB.
"Oricum, daca tinem cont de numarul de camere, adica 203, cat are Sofitelul, dar si de faptul ca salile de conferinte nu apartin hotelului, valoarea acestuia n-ar trebui sa depaseasca in nici un caz 25-28 de milioane de euro", estimeaza Paul Marasoiu, directorul companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels.
El crede ca, daca in anii din urma, Sofitelul intrase intr-un con de umbra, acum lucrurile s-au redresat, atat din punctul de vedere al calitatii serviciilor, cat si al ambiantei. Radu Enache, directorul lantului hotelier Continental, crede ca daca va fi scos la licitatie, pretul pe care-l doresc proprietarii hotelului va fi foarte mare. "Daca ar costa 20 - 22 de milioane de euro, insa, ceea ce mi se pare un pret corect, m-as gandi sa particip si eu la licitatie", adauga seful de la Continental. El spune insa ca este "pacat" ca un hotel care "a facut piata" multi ani sa ajunga intr-o astfel de situatie.
Este Sofitelul atat de rentabil incat sa-i atraga atentia lui George Copos sau sa-l tenteze pe Enache, omul care controleaza peste 1.600 de camere de hotel in intreaga tara? Potrivit celor spuse de Mircea Ursache, hotelul Sofitel a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 7,088 milioane de euro si un profit net de 2,193 milioane de euro. Cu o rata a profitabilitatii de 31%, Sofitelul este in mod clar unul dintre cele mai rentabile hoteluri din Bucuresti. Ce se va-ntampla pana la urma? AVAS nu se gandeste sa-l scoata la licitatie. WTCB nu vrea sa-l vanda. Ba, mai mult decat atat, Sofitelul va face un pui!
Mircea Ursache spune ca este "foarte avansat" cu o propunere catre actionarii WTC Bucuresti pentru construirea unui hotel Ibis in vecinatatea Sofitelului. Ca si Sofitel, Ibis este o marca a lantului francez Accor, care detine cateva procente din WTC Bucuresti. "Sunt zile in care nu mai gasesti nici o camera libera la Sofitel. Vrem sa construim un hotel Ibis, de trei stele, care sa se adreseze clientilor cu venituri mai mici. Ar fi mai putin costisitor, pentru ca avem deja sali de conferinta", spune presedintele WTC Bucuresti, care estimeaza investitia in noul hotel la 6-8 milioane de euro.
Acesta spune ca nu se va pune problema finantarii, avand in vedere gradul ridicat de profitabilitate al WTCB. Care, dupa cum spune oficialul firmei, se arata si in acest an cel putin la fel de bun.
"La starea noastra financiara de acum, cred ca orice banca ne-ar acorda credit", sustine Ursache, care crede ca in mai putin de 10 ani, compania pe care o conduce isi va lichida datoriile catre AVAS. Restul profitului va merge, spune el, in modernizari, intretinere si, dupa cum am vazut, investitii.
Pana la viitoarele investitii, pozitiv este faptul ca Sofitelul incepe sa iasa din conul de umbra in care intrase. Din ianuarie anul acesta, are un nou director general, Bruno Vinette, care pana atunci a condus timp de trei ani un hotel Novotel din Moscova. "Sofitel nu este de vanzare. In momentul asta, suntem foarte bine asa cum suntem", ne-a declarat Bruno Vinette. In franceza, bineinteles.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro