„Importul“ de asiatici, soluţie pentru migraţia externă a românilor? Guvernul ridică pragul de imigranţi non-UE la 20.000 în 2019, egal cu numărul total de imigranţi existenţi

Postat la 28 ianuarie 2019 126 afişări

Guvernul vrea să mărească numărul de imigranţi din state non-UE care pot să lucreze în România la 20.000 de persoane în 2019, faţă de 15.000 în 2018 şi 8.500 în 2017.

„Importul“ de asiatici, soluţie pentru migraţia externă a românilor? Guvernul ridică pragul de imigranţi non-UE la 20.000 în 2019, egal cu numărul total de imigranţi existenţi

Proiectul de hotărâre de guvern care stabileşte contingentul de mun­citori din state non-UE care pot fi admişi pe piaţa muncii în 2019 prevede o cotă maximă de imigranţi de 20.000 de persoane anul acesta, în creştere cu 5.000 faţă de anul 2018 şi de aproape patru ori mai mare faţă de perioada 2015 - 2016. Angajatorii din HoReCa, din construcţii şi chiar din retail au adus în ultimii ani angajaţi din Vietnam, Nepal sau Filipine pentru a acoperi deficitul de personal generat de ple­ca­rea în străinătate a muncitorilor români.

 

„Avem în prezent 430 de angajaţi viet­na­me­zi dintr-un total de 3.600 de angajaţi, deci un­deva la 15% din total. Nu avem altă soluţie, în contextul în care lumea pleacă în continuare în Europa. Avem intenţia de a înlocui anul aces­ta o parte dintre cei care ajung la finalul con­trac­tu­lui de doi ani şi vom continua să men­ţinem nu­mărul angajaţilor din Vietnam cel puţin la nivelul la care este acum“, a expli­cat Ivan Firsa, directorul de resurse umane al şan­tie­rului naval Vard Tulcea, cel mai mare angajator din judeţ.

 

 

Compania a recrutat vietnamezi pentru poziţii de lăcătuşi şi sudori - cel mai frecvent în­tâlnite ocupaţii din cadrul şantierului - şi aco­peră, pe lângă salariu, şi cheltuielile de transport (biletul de avion dus-întors), cazarea şi masa.

 

„Românii continuă să plece, iar fenomenul migraţiei externe s-a amplificat în ultimii ani. Dacă într-o vreme ne plecau 7- 8% din totalul angajaţilor dintr-un, fluctuaţia s-a dus acum la 15% pe an, iar uneori sare de acest prag. Există luni în care avem undeva la 30, 50, 60 de plecări de muncitori, care pleacă în Italia, Franţa sau Germania“, a mai spus Ivan Firsa.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imigranti,
guvern,
romani,
uniunea europeana,
migratie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.