În ce ţări sunt cele mai scumpe alimente şi unde se situează România

Postat la 17 martie 2017 1212 afişări

Organizaţia Naţiunilor Unite urmăreşte cu atenţie indicele FAO care analizează preţurile alimentelor la nivel global. Naţiunile Unite a compus un coş cu cele mai întâlnite alimente: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie 2017 preţul mediu al acestui coş a crescut cu 12% faţă de ianuarie 2016, informează World Economic Forum.

În ce ţări sunt cele mai scumpe alimente şi unde se situează România

Unul dintre motivele ale acestei evoluţii este creşterea preţului zahărului. Acum te costă cu 45% mai mult să-ţi îndulceşti ceaiul decât în ianuarie 2016, în timp ce preţul laptelui folosit pentru cafea a crescut cu 33%, iar uleiul pentru salată cu 34% comparativ cu anul trecut. Doar preţul carnei a rămas stabil, crescând doar cu 8%.

Potrivit datelor Eurostat, cea mai scumpă ţară din Europa pentru shopping este Elveţia, unde preţurile la alimente, băuturi şi tutun sunt cu 72% peste media europeană. După Elveţia urmează Norvegia (+60%), Danemarca (+45%) şi Islanda (30%). Danemarca este cea mai scumpă piaţă din Uniunea Europeană în timp ce Polonia este cea mai ieftină (37% sub media UE). România este a doua cea mai ieftină ţară din Uniune cu preţuri cu 36% mai mici decât media. Şi vecinii noştrii bulgarii şi maghiarii plătesc mai mult pentru aceleaşi produse decât noi.

Indicele FAO, care urmăreşte preţurile alimentelor, a ajuns la 174 de puncte în ianuarie 2017, în creştere, dar încă departe de recordul istoric stabilit în februarie 20111 când a ajuns la 240.

Preţurile ridicate au dus la revolte în anumite ţări din cauza faptului că milioane de oameni nu-şi permiteau să cumpere nici măcar alimentele de bază pentru a-şi hrăni familiile.

În india explozia preţului cepei în 2010 a dus la revolte, iar guvernul a fost forţat să intervină, interzicând exporturile de ceapă şi au scăzut taxele pentru importul de ceapă.

Potrivit informaţiilor World Food Programme, familiile cheltuiesc în medie în jur de 60-80% din venituri pe alimente. Atunci când preţurile cresc prea mult şi prea repede efectul poate fi sever asupra familiilor sărace care sunt obligate să taie din lucrurile "non-estenţiale" precum manuale şcolare, medicamente sau haine

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alimente,
romania,
scumpire,
crestere,
pret,
preturi,
zahar,
fao,
indice

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.