În încercarea de a revigora economia europeană, care se îndreaptă spre recesiune, Banca Centrală Europeană a redus pentru a patra oara consecutiv dobânda la euro, ajungand la 3%
Banca Centrală Europeană urmează să reducă ratele dobânzilor pentru a patra oară în acest an, relaxând constrângerile asupra economiei în dificultate din regiune, în timp ce inflaţia se menţine în jur de 2%, potrivit Bloomberg.
Toţi analiştii intervievaţi de Bloomberg, cu excepţia unuia singur, preconizează o nouă reducere cu un sfert de punct a ratei depozitelor joi, până la 3%. Doar JPMorgan Chase vede o mişcare mai mare, de jumătate de punct, argumentând că datele recente indică o creştere şi o inflaţie mai slabe.
Oficialii sunt cu siguranţă îngrijoraţi de traiectoria economică, unii dintre ei fiind îngrijoraţi de faptul că încetinirea persistentă ar putea trage inflaţia sub ţintă. De asemenea, aceştia se confruntă cu colapsul guvernelor din Germania şi Franţa şi încearcă să evalueze modul în care agenda economică a lui Donald Trump va afecta nu numai Europa, ci şi Rezerva Federală.
Dar, în acest context, există o preferinţă pentru reducerea treptată a costurilor de împrumut. Proiecţiile trimestriale recente, care vor semnala probabil o slăbire a creşterii preţurilor şi a produsului intern brut în 2025, vor contribui la modelarea traiectoriei acestora în lunile următoare.
BCE îşi va anunţa decizia la ora 14:15 la Frankfurt. Preşedintele Christine Lagarde va susţine o conferinţă de presă 30 de minute mai târziu.
Atunci când BCE a amânat a treia reducere a ratei dobânzii pentru luna octombrie, situaţia economică părea atât de sumbră încât oficialii au dezbătut dacă ar trebui să continue cu o mişcare de 50 de puncte de bază pentru a evita rămânerea în urmă.
Această discuţie s-a stins în cele din urmă, deoarece PIB-ul a fost mai puternic decât se anticipa în trimestrul al treilea. Doar o mână de factori de decizie au cerut ca o reducere importantă să rămână pe masă în decembrie.
Investitorii au încetat să mai evalueze riscul unei astfel de măsuri, deşi consideră că este o posibilitate pentru una dintre următoarele reuniuni. Economiştii se aşteaptă la scăderi consecutive cu un sfert de punct până când rata depozitelor ajunge la 2%.
În condiţiile în care chiar şi şoimii sunt de acord că reducerea de joi nu va fi ultima, BCE ar putea modifica limbajul din declaraţia sa de politică monetară - în special partea care spune în prezent că va „menţine ratele de politică monetară suficient de restrictive atât timp cât este necesar”. Totuşi, BCE va dori să rămână flexibilă şi este puţin probabil să se îndepărteze de abordarea sa „şedinţă cu şedinţă”.
De asemenea, factorii de decizie au început să privească mai departe, stabilind poziţii cu privire la posibilitatea ca ratele să scadă sub nivelul neutru - un prag teoretic care nu restricţionează şi nici nu stimulează economia şi care, în general, este considerat a fi de aproximativ 2%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro