În spitalele de psihiatrie ar putea avea loc următoarea mare tragedie

Autor: Luiza Paraschivu Postat la 27 aprilie 2021 42 afişări

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie. Legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc.

În spitalele de psihiatrie ar putea avea loc următoarea mare tragedie

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie, deoarece legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc.

O brichetă în mâna unui pacient agitat, aflat în sevraj, poate transforma salonul într-o torţă, în doar câteva minute. S-a întâmplat la Craiova şi la Slatina. Două incendii ce au părut trase la indigo, în doar o lună de zile.

Ambele spitale erau autorizate de ISU, însă nimeni nu a verificat vreodată calitatea materialelor din încăperi.

„Cu siguranţă spitalele sunt obligate să respecte prevederi privind siguranţa la incendii şi sunt obligate să aibă proceduri adaptate specificului fiecărei secţii şi fiecărei patologii. Să vă spun specific compoziţia materialelor din izolatoare, în momentul acesta nu ştiu”, a spus ministurl Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt, a spus, despre cazul incendiului din Slatina, că în cazul izolatorului de unde a pornit focul nu există prevedere legală expresă care să prevadă că aceasta trebuie să aibă grad ridicat de siguranţă la foc.

„În cazul izolatorului şi al materialului folosit nu este o prevedere legală expresă care să prevadă că acesta trebuie să aibă un grad ridicat de siguranţă la foc, respectiv să fie ignifugat.

Principalele aspecte verificate în cadrul acestei autorizaţii au fost legate de reţelele de hidranţi, reţelele de detecţie semnalizare”, a spus Alin Băsăşteanu.

Anca Tudor, managerul spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, recunoaşte că secţia unde a izbucnit focul nu avea nici măcar detectoare de fum. În lege, obligaţia acestor instalaţii le revine doar spitalelor cu peste o sută de paturi. Cât despre materialele folosite în izolatoare fiecare pune ce are.

„Un fel de linoleum am avut. Adică, ce era pus pe podea era pus pe perete.(...) Saltelele erau saltele normale, cu husă. Saltelele erau din burete, de asta a luat foc atât de uşor”, a spus Anca Tudor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psihiatrie,
tragedie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.