INCENDIUL din Colectiv - Medic: Zece dintre răniţii de la Spitalul de Arşi, în stare gravă. Prognosticul, foarte rezervat

Autor: Aurelia Alexa, Andreea Unturica Postat la 31 octombrie 2015 164 afişări

Zece dintre răniţii în incendiul din club, aflaţi la Spitalul de Arşi, sunt în stare gravă, cu arsuri pe corp, dar şi de "extremitate cefalică şi dezvoltare de arsuri de căi aeriene", prognosticul în cazul lor fiind foarte rezervat în condiţiile în care evoluţia se va vedea în zilele următoare.

Potrivit medicului de la Spitalul de Arşi care a dat informaţii despre starea pacienţilor internaţi în această unitate medicală, pentru cei zece prognosticul este rezervat şi destul de prost, în condiţiile în care au arsuri întinse ca suprafaţă corporală, dar, "mai urât", au arsuri de extremitate cefalică şi cu mare probabilitate, arsuri de căi aeriene. Medicul a precizat că arsurile de căi aeriene urmează să se manifeste ca severitate în zilele următoare, iar prognosticul unei astfel de arsuri este "foarte sumbru".

"Urgenţa chirurgicală a acestor pacienţi a constat doar în incizii de decompresiune. Asta e singura urgenţă. Restul operaţiilor vor fi analizate pe parcurs şi se vor face ulterior, treptat, în funcţie de evoluţia pacienţilor", a explicat medicul.

Acesta a mai spus că printre cei aflaţi în stare gravă sunt şi cazuri în care arsurile sunt pe o sufrafaţă de 20 la sută din corp, dar care au arsură mare de extremitate cefalică şi risc mare de arsură de căi aeriene.

De asemenea, el a precizat că, în cazul celor care au arsuri la nivelul feţei, este posibil să fi suferit şi arsuri oculare.

"Pericolele sunt uriaşe, decesul îi pândeşte la fiecare pas", a spus medicul.

Acesta a adăugat că se analizează şi dacă vor fi făcute transferuri ale unor pacienţi de la alte spitale la Spitalul de Arşi.

"Am putea avea solicitări de la alte spitale. Ne organizăm să vedem dacă putem să preluăm şi noi de la ceilalţi colegi, având în vedere faptul că îi înţelegem, pentru că experienţa noastră este mult mai mare cu arsurile.Pacienţii de alte spitale primesc îngrijire specializată pentru că au şi ei secţie de chirurgie plastică. Deci există medic chirurg plastician, există medici anestezişti care ştiu să se ocupe de un bolnav grav. probabil că pe parcurs vom mai evalua, vom mai schimba bolnavii, o să vedem. E o decizie care se va lua şi la alte nivele", a mai spus medicul.

Întrebat dacă unitatea medicală are nevoie de ajutor, acesta a precizat că s-a primit ajutor, fiind adusă aparatură de la Institutul "Matei Balş", dar şi de la firme private.

"Momentan suntem acoperiţi", a precizat directorul medical.

Potrivit acestuia, din cele 27 de persoane internate la Spitalul de Arşi, una singură nu a fost încă identificată.

"Sunt nişte arsuri severe, vorbim de arsuri, mă refer la cei din Terapie Intensivă, de aproape sau peste jumătate din suprafaţa corpului, dar mai importantă este componenta pulmonară care se va devoala în zilele următoare. Ea nu apare de la început. Complicaţia pulmonară severă apare în zilele următoare. Nu există un termen, nu există un model standardizat. Arsura e un dintre cele mai severe, dacă nu cea mai severă agresiune care se adresează corpului uman, iar modul de răspuns al pacienţilor la această agresiune este total individualizat. Nu există un model standard de comportament al bolnavilor. E importantă suprafaţa arsă şi arsura de căi aeriene", a mai spus sursa citată.

Acesta a adăugat că nici pacienţii care nu sunt în stare foarte gravă nu pot fi externaţi, pentru că deşi au arsuri pe suprafeţe reduse ale corpului, de patru - cinci la sută, acestea sunt profunde.

Potrivit medicului, arsurile sunt în special la nivelul mâinilor, toracelui, capului sau al spatelui şi este vorba de arsuri de gradele II A, II B şi III, cele de grad III fiind profunde şi se pot vindeca doar prin operaţie.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv, din Capitală, arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate în acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedaţi nu au fost identificaţi.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut loc la Guvern la ora 7.00, că la acest moment sunt 146 de persoane internate.

Numărul persoanelor decedate este de 27, dintre care 26 au murit înainte de a fi aduse la unităţi meedicale, iar cea de-a 27-a a decedat la Spitalul Universitar.

Arafat a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificaţi 5 din cei 146 de răniţi internaţi la acest moment.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că sâmbătă, la ora 12.30, va avea loc o şedinţă de Guvern, iar Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va propune declararea a trei zile de doliu naţional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MEDIC,
RĂNIŢOI,
/actualitate/incendiul-din-colectiv-medic-zece-dintre-ranitii-de-la-spitalul-de-arsi-in-stare-grava-prognosticul-foarte-rezervat-14868906
14868906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.