Încep reglementările în domeniul AI: Autoritatea antitrust din SUA afirmă că este nevoie de o examinare „urgentă” a controlului exercitat de companiile Big Tech asupra inteligenţei artificiale

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 06 iunie 2024 27 afişări

Încep reglementările în domeniul AI: Autoritatea antitrust din SUA afirmă că este nevoie de o examinare „urgentă” a controlului exercitat de companiile Big Tech asupra inteligenţei artificiale

Cel mai important organism american de aplicare a normelor antitrust va analiza „de urgenţă” sectorul inteligenţei artificiale, ca urmare a preocupărilor legate de faptul că puterea asupra acestei tehnologii transformatoare este concentrată între câţiva jucători cu resurse uriaşe, scrie Financial Times.

Jonathan Kanter a declarat într-un interviu acordat Financial Times că examinează „punctele de monopol şi peisajul concurenţial” în domeniul inteligenţei artificiale, care cuprinde toate aspectele, de la puterea de calcul şi datele utilizate pentru a antrena modele lingvistice de mari dimensiuni, până la furnizorii de servicii de cloud, talentele în domeniul ingineriei şi accesul la hardware esenţial, cum ar fi cipurile unităţilor de procesare grafică.

Autorităţile de reglementare sunt îngrijorate de faptul că sectorul nou-înfiinţat al inteligenţei artificiale se află „la nivelul maxim al concurenţei”, fiind necesară o „intervenţie de urgenţă” pentru a se asigura faptul că societăţile tehnologice deja dominante nu controlează piaţa, a declarat Kanter.

Kanter, care se află în al treilea an la Departamentul de Justiţie, a condus, alături de Comisia Federală pentru Comerţ, o abordare antitrust mai dură, acţionând în instanţă grupuri tehnologice precum Google şi Apple pentru ceea ce guvernul american susţine că sunt monopoluri neloiale în servicii precum magazinele de aplicaţii, motoarele de căutare şi publicitatea digitală. El a lucrat îndeaproape cu Lina Khan, preşedintele FTC.

Acesta a spus că GPU-urile necesare pentru a antrena LLM-urile au devenit o „resursă limitată”. Nvidia domină vânzările celor mai avansate GPU-uri, capitalizarea sa bursieră depăşind-o miercuri pe cea a Apple, devenind a doua cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume.

Kanter a subliniat iniţiativele guvernamentale de stimulare a producţiei interne, inclusiv stimulentele în valoare de 39 de miliarde de dolari din Legea privind cipurile, dar a adăugat că autorităţile de reglementare antitrust analizează modul în care producătorii de cipuri decid să aloce cele mai avansate produse ale lor pe fondul unei cereri galopante.

În urma freneziei care a luat naştere în jurul lansării chatbot-ului ChatGPT în noiembrie 2022, a izbucnit o cursă a înarmării, companiile grăbindu-se să obţină parteneriate de miliarde de dolari cu unele dintre cele mai promiţătoare firme de inteligenţă artificială şi cu cele care construiesc modelele şi aplicaţiile bazate pe această tehnologie.

Emblematică pentru astfel de tranzacţii este investiţia de 13 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI, care a venit cu drepturi asupra proprietăţii intelectuale a start-up-ului şi cu o parte din profiturile sale, nelimitându-se la o achiziţie directă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.