Încep să se simtă adevăratele efecte ale Covid-19 pe termen lung: Tot mai multe studii certifică un număr vast de afecţiuni pe care coronavirusul le poate genera pe o perioadă lungă de timp
În urma unei analize extinse, Financial Times prezintă concluziile doctorului David Strain, profesor la Universitatea Exeter, privitoare la pagubele pe termen lung cauzate de virusul Covid-19, în special în rândul pacienţilor în vârstă.
După un consult pe care doctorul David Strain l-a realizat pe un pacient de 64 de ani, geriatrul britanic a avut parte de o realizare sumbră.
Cu mai puţin de şase luni în urmă, medicul îl tratase pe bărbat de Covid-19. Acum, starea lui de sănătate se deteriorirase cu severitate: „Pacientul prezenta un accident vascular cerebral şi un delir foarte grav, premergător demenţei”, a declarat Strain. „Creierul bărbatului în vârstă de 64 de ani îmbătrânise dramatic.”
Printr-o coincidenţă tulburătoare, în aceeaşi zi, Strain, care are sediul la Universitatea Exeter din vestul Angliei, a citit un studiu publicat recent, pe tema pagubelor pe termen lung cauzate de Covid-19. Lucrarea prezenta o serie de afecţiuni ale creierului prezente într-un grup de aproximativ 400 de persoane cu vârste cuprinse între 51 şi 81 de ani care s-au vindecat de coronavirus.
Întâlnirea a cristalizat credinţa lui Strain că noul virus a generat un fel de replici epidemiologice, lăsând oamenii susceptibili la o gamă largă de alte afecţiuni, ameninţând sistemele globale de sănătate care se luptă deja cu resurse insuficiente de funcţionare şi cu o populaţie îmbătrânită şi vulnerabilă. „Situaţia în cauză m-a făcut să realizez că aceasta este realitatea cu care ne vom confrunta inevitabil în viitorul apropiat”, spune el.
Între timp, în februarie, o analiză a peste 150.000 de persoane înregistrate în bazele de date naţionale de asistenţă medicală de la Departamentul pentru Afacerile Veteranilor din SUA a sugerat că până şi unii pacienţi care nu fuseseră grav bolnavi de Covid au avut un risc crescut de probleme cardiovasculare timp de cel puţin un an după momentul infectării.
Cercetătorii au descoperit că ratele unei serii largi de afecţiuni, cum ar fi insuficienţa cardiacă şi accidentul vascular cerebral, au fost substanţial mai mari la persoanele care s-au vindecat de Covid decât la persoanele similare care nu au fost infectate. O analiză separată a datelor VA, publicată în martie, a sugerat că, în „faza post-acută” a bolii, persoanele cu Covid „prezintă, de asemenea, un risc crescut de diabet”.
„Ceea ce este deosebit de alarmant este că acestea sunt afecţiuni care pot chinui pacientul o viaţă întreagă”, spune Dr. Ziyad Al-Aly, şeful cercetării şi dezvoltării a Sistemului de îngrijire a sănătăţii din VA St Louis şi epidemiolog clinic la Universitatea Washington din St Louis, care a condus ambele lucrări de cercetare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro