Incertitudine politică în Italia. Se anunţă alegeri anticipate
Alegeri anticipate s-ar putea organiza în Italia pentru a depăşi impasul politic, au declarat vineri oficiali guvernamentali, după ce premierul Mario Draghi şi-a prezentat demisia în urma unei „revolte” a M5S.
Preşedintele Sergio Mattarella a respins joi demisia lui Draghi şi i-a cerut să se adreseze Parlamentului săptămâna viitoare pentru a avea o imagine mai clară asupra situaţiei politice.
Dacă unitatea nu poate reveni rapid, singura alternativă ar fi convocarea de alegeri în toamnă, a declarat, conform Reuters, ministrul de Externe Luigi Di Maio, avertizând că un vot anticipat ar fi bine primit de Rusia, dar ar afecta economia Italiei.
"Dacă Draghi cade, noi votăm", a declarat el la radio RTL, adăugând că, fără un guvern pe deplin funcţional în următoarele luni, Italia ar risca să piardă miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemică ale Uniunii Europene şi nu ar putea adopta măsuri pentru a combate costurile ridicate ale energiei.
Guvernul lui Draghi, de 18 luni, a fost aruncat în derută de Mişcarea 5 Stele (M5S), care a boicotat joi o moţiune de încredere parlamentară privind planurile lui Draghi de a aborda costul tot mai mare al vieţii, argumentând că acestea nu merg suficient de departe.
Criticii spun că partidul, care a fost distrus de o schismă luna trecută, a acţionat doar din interes propriu, dornic să îşi ridice profilul în rândul alegătorilor după o scădere în sondajele de opinie.
Riscurile de haos politic au agitat pieţele financiare.
Alegerile naţionale trebuie să aibă loc în prima jumătate a anului 2023, iar devansarea votului ar da puţin timp partidelor să se pregătească.
Cu toate acestea, o sursă din biroul prim-ministrului, care a refuzat să fie numită, şi-a exprimat pesimismul cu privire la perspectivele de revigorare a coaliţiei şi a declarat că cel mai probabil rezultatul va fi un scrutin la începutul lunii octombrie.
În acest caz, Draghi ar putea rămâne în funcţie în calitate de interimar, dar nu ar putea să elaboreze bugetul pentru 2023 sau să promulge reformele cerute de Europa în schimbul fondurilor de redresare.
"Italia nu se poate descurca fără Mario Draghi", a declarat Renato Brunetta, ministrul administraţiei publice şi membru al partidului de centru-dreapta Forza Italia. "Nu putem pierde credibilitatea şi încrederea pe care am câştigat-o în Europa şi în lume în vremuri atât de dificile", a scris el pe Twitter.
Draghi, un fost şef al Băncii Centrale Europene foarte respectat, a jucat un rol important în răspunsul UE la invazia Rusiei în Ucraina, ajutând la elaborarea sancţiunilor economice împotriva Moscovei şi trimiţând arme la Kiev.
Niciunul dintre partidele din guvernul de uniune naţională nu a cerut organizarea de alegeri în urma ofertei de demisie a lui Draghi. Cu toate acestea, singurul grup important care a rămas în afara coaliţiei, Fraţii Italiei, de extremă dreapta, a îmbrăţişat imediat ideea.
"Odată cu demisia lui Draghi ... această legislatură s-a terminat", a scris Giorgia Meloni, cea care conduce Fraţii Italiei, pe Twitter: "Alegeri imediat".
"Avem acum 5 zile la dispoziţie pentru a lucra astfel încât parlamentul să îşi confirme încrederea în guvernul Draghi şi Italia să iasă cât mai repede din criza dramatică în care intră în prezent", a declarat Enrico Letta, şeful Partidului Democrat de centru-stânga.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro