Cu o încheiere în stil american ”Dumnezeu să ocrotească România şi pe români ”, Marcel Ciolacu se aruncă în lupta pentru palatul Cotroceni, acolo unde înainte patru lideri ai PSD au fost înfrânţi . Ciolacu promite să refacă industria şi anunţă un plan de scădere de impozite pentru românii care se întorc în ţară

Postat la 24 august 2024 41 afişări

Cu o încheiere în stil american ”Dumnezeu să ocrotească România şi pe români ”, Marcel Ciolacu se aruncă în lupta pentru palatul Cotroceni, acolo unde înainte patru lideri ai PSD au fost înfrânţi . Ciolacu promite să refacă industria şi anunţă un plan de scădere de impozite pentru românii care se întorc în ţară

Marcel Ciolacu se aruncă în lupta pentru palatul Cotroceni, acolo unde înainte patru lideri ai PSD au fost înfrânţi . Ciolacu promite să refacă industria şi anunţă un plan de scădere de impozite pentru românii care se întorc în ţară.

Principalele idei din discursul de la Romexpo:

Acum patru ani partidul traversa cele mai grele momente. Am ales calea grea, a luptei

„Mă uit în sală.... şi văd o mulţime de colegi, de prieteni de fapt. Pe toţi ne leagă un lucru: dorinţa de a face românilor viaţa mai bună! Iar românii ne-au răspuns... PSD a câştigat alegerile locale şi europarlamentare! Să fim mândri de asta! Suntem învingători! Asta este forţa PSD! Bravo! Meritaţi această victorie! Bravo! Bravo tuturor. Astăzi ne bucurăm şi facem planuri de viitor, dar nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat. Acum 4 ani, când m-aţi ales preşedinte, partidul nostru traversa cele mei grele momente. Pierdusem alegerile, o mare parte din lideri... ne pierdusem şi încrederea în noi! Acela a fost momentul de cotitură. Nu aveam multe variante. Una era de neconceput: să ne dăm bătuţi, ca alte partide. Cealaltă, era să luptăm! Am ales, calea grea, a luptei”, afirmă Marcel Ciolacu.

El apreciază că social-democraţii au reuşit să recâştige încrederea oamenilor.

„Împreună, am luat un partid lipsit de speranţă, l-am reformat şi l-am dus la guvernare. Acesta este adevărul şi trebuie să fim mândri de asta! Trebuie să continuăm... România se schimbă, iar PSD trebuie să se schimbe odată cu România.De aceea, dragi lideri de filiale, la alegerile parlamentare din toamnă, trebuie să avem 30% candidaţi femei, pe locuri eligibile. PSD trebuie să fie primul partid din România şi în ceea ce priveşte reforma propriului partid. PSD a traversat cu bine acel moment dificil. Suntem cu toţii camarazi. Şi - cel mai important - ne-am făcut datoria în faţa românilor”, încheie Ciolacu.

Ciolacu: România nu va intra şi nu va fi atrasă în niciun război

România nu va intra şi nu va fi atrasă în niciun război, spune Marcel Ciolacu. El dă asigurări că până la sfârşitul anului România va adera complet la Spaţiul Schengen, iar în 2026 va intra în OCDE.

„Avem nevoie de onestitate de ambele părţi. Statul nu mai poate decide creşteri de taxe peste noapte, dar toţi trebuie să plătească taxele care sunt în vigoare. Nu doar cei corecţi, ci toţi. Şi mai este ceva - pentru ca investitorii să aibă încredere, să vină să dezvolte afaceri în România, trebuie să aibă certitudinea că banii lor sunt în siguranţă. Asta înseamnă să avem un stat de drept deplin funcţional, cu pârghii şi mecanisme eficiente de control între puterile statului. Iar instituţiile care aplică legea să continue să îşi facă datoria. Voi avea, ca şi până acum, toleranţă zero pentru cazurile de corupţie şi pentru încălcarea drepturilor omului”, spune Ciolacu.

„El aminteşte că, în esenţă, un preşedinte are două prerogative fundamentale: este comandantul suprem al armatei şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale.

„Din această perspectivă, vreau să vă spun foarte clar: România nu va intra şi nu va fi atrasă în niciun război! Pacea şi stabilitatea sunt condiţiile fundamentale pentru prosperitate. Voi avea grijă să rămână aşa! Voi fi garantul independenţei naţionale, dar nu voi fi niciodată de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Avem nevoie de o armată de profesionişti. La fel cum avem nevoie de echipamente moderne. Alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare va continua şi pe viitor”, adaugă Ciolacu.

În domeniul politicii externe, Ciolacu vrea „o abordare mai ambiţioasă care să fie caracterizată prin pragmatism şi urmărirea obiectivelor naţionale în parteneriat cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO”.

„România nu mai poate fi spectator în propriile sale relaţii externe. România este un stat mare, doar preşedinţii din ultimii 20 de ani au fost mici. Am demonstrat că se poate atunci când acţionezi strategic şi ai un plan. De 13 ani, România ciocănea la uşa Schengen şi nu ne auzea nimeni. Guvernul pe care îl conduc a reuşit să deschidă această uşă. După ani întregi de promisiuni, lucrurile au început să se mişte. Şi vă spun acum: până la sfârşitul anului, vom avea o aderare COMPLETĂ la Schengen. În 2026, România va intra şi în OCDE! Interesele economice ale României vor fi cap de listă în relaţiile noastre externe. Reprezentanţii celor mai puternice companii româneşti vor merge în deplasările externe.

Avioanele prezidenţiale trebuie să transporte capital românesc, nu crose de golf”, afirmă liderul PSD.

În politica externă, spune el, România trebuie să devină un centru strategic la nivel regional.

„În mandatul meu de premier, am făcut paşii necesari pentru ca România să îşi valorifice, în sfârşit, poziţia geostrategică pe care o are. Construim cea mai mare bază NATO din Europa şi suntem parte activă a tuturor coridoarelor strategice: militare, de transport, de energie sau logistice. Astăzi, deciziile regionale şi geopolitice nu mai pot ocoli România. Aşadar, avem oportunităţi. Ne trebuie curaj şi viziune pentru a le valorifica. De aceea, avem nevoie de aliaţi puternici: Uniunea Europeană şi SUA. Este un fapt că securitatea României se datorează în primul rând Statelor Unite ale Americii şi NATO. Dar, este pentru prima dată când beneficiem de capital american pentru a ne moderniza armata şi a dezvolta industria locală de armament. Tot anul acesta, avem o şansă uriaşă să eliminăm vizele pentru românii care vor să călătorească în SUA. Am început acest proiect ca premier şi vreau să îl văd realizat ca preşedinte. Apoi, când spun Uniunea Europeană, mă gândesc în primul rând la aliaţii noştri tradiţionali – Germania, Spania, Italia, Franţa – alături de care vom continua să ne coordonăm poziţiile şi acţiunile comune. În paralel, am dezvoltat un parteneriat strategic cu Marea Britanie. Ne leagă obiective şi viziuni comune. Dar şi faptul că avem una dintre cele mai mari comunităţi de români în această ţară. Nu vreau să mai existe dispute între Preşedinte şi Guvern atunci când vine vorba de interesele naţionale. Atât Preşedintele, cât şi Premierul trebuie să acţioneze coordonat, inteligent şi determinat, să impună interesele României la Bruxelles. Indiferent din ce partid fac parte. Cearta între români şi denigrarea României în cancelariile occidentale trebuie să înceteze. Interesele României nu mai trebuie negociate pentru mize personale”, precizează liderul PSD.

El afirmă că va căuta noi surse de atragere a investiţiilor atât din vecinătate - Turcia, cât şi din ţările din Caucazul de Sud, Orientul Mijlociu şi Asia.

„În politică, ca şi în diplomaţie, se spune că totul este negociabil. Dar în obiectivele strategice există linii roşii. Împreună cu statele membre NATO trebuie să ţinem Rusia cât mai departe de România. A susţine Ucraina înseamnă a asigura pacea României. Este cineva din sală care îşi doreşte să fie vecin cu Rusia?! Nu. De aceea, vom continua să sprijinim ferm independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România a făcut un efort financiar, logistic şi uman extraordinar. Trebuie să participăm la reconstrucţia Ucrainei, atunci când războiul va lua sfârşit. Portul Constanţa trebuie să fie principalul hub logistic al acestei reconstrucţii. În continuare, voi acorda o atenţie specială relaţiei noastre cu Republica Moldova. Voi sprijini activ parcursul european al Republicii Moldova. O voi sprijini pe Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău pentru că sunt singura garanţie că această ţară îşi va păstra orientarea pro-europeană. Consider, de asemenea, ca a venit timpul ca România sa îşi îndeplinească rolul şi în Balcanii de Vest. Serbia - cu o comunitate românească importantă, Bosnia şi Herţegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriaşă faţă de România. În ultimii 10 ani am ocolit această regiune. Vom întări atât prezenţa economică românească în zonă, cât şi prezenţa politică şi diplomatică”, mai spune Marcel Ciolacu.

În discursul său, el s-a referit şi la protejarea drepturilor minorităţilor româneşti din Diaspora.

„Acum este timpul să venim cu un proiect care să unească toţi românii. Şi asta nu se poate face decât în jurul intereselor comune. Trebuie ca împreună să reînnoim, să reconstruim şi să reconectăm România astfel încât să trăim în ţara pe care ne-o dorim”, încheie Ciolacu.

Marcel Ciolacu îşi anunţă programul politic: Triunghiul strategic e industrie-agricultură-servicii

Marcel Ciolacu şi-a prezentat programul politic pentru campania prezidenţială: „Triunghiul strategic al dezvoltării României: industrie-agricultură-servicii. Aceasta este partea crucială a planului nostru de creştere în următorii 10 ani”.

„Este timpul să privim spre viitor! Să le oferim oamenilor încrederea că acel viitor va fi mai bun pentru toţi. România viitorului înseamnă în primul rând o ţară puternică economic. Prima direcţie strategică va fi industria. Reînnoirea României va începe cu Re-industrializarea ţării. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice şi industriale din Europa. Aceasta trebuie să fie planul nostru de ţară: industrie – producţie – export”, spune Marcel Ciolacu.

Primul obiectiv, spune el, este readucerea la viaţă a marilor uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie cu ajutorul capitalului privat: „Avem nevoie de oţel românesc, de alte materiale de construcţie, pentru a construi autostrăzi şi locuinţe cu produse româneşti. Trebuie să investim masiv în industria chimică. Importăm îngrăşăminte agricole de 3 miliarde de euro în fiecare an, în loc să le producem în ţară. Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv în fabricile de medicamente. Vorbim de un program naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta! Vom lua o parte din bani din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României”.

Al doilea obiectiv va fi „o nouă politică de stat dedicată marilor proiecte”: „Trebuie să atragem investiţii mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei. Vom acorda pachete de ajutor de stat şi garanţii pentru investiţii greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puţin trei investiţii de această mărime în fiecare an. Şi doar firmele care îşi îndeplinesc ţintele stabilite prin contract vor primi bonificaţii fiscale”.

Al treilea obiectiv va fi creşterea unor noi generaţii de specialişti prin sistemul de învăţământ tehnologic: „Şcoala românească trebuie să ne pregătească tinerii, nu pentru a obţine o diplomă, ci pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit”, iar al patrulea obiectiv va fi o nouă mentalitate orientată către inovare.

„Avem nevoie să investim masiv în energie curată. Asta înseamnă facturi mai mici pentru oameni şi mai multă competitivitate pentru marea industrie. Asta va însemna automat şi o reducere a cheltuielilor statului. Vom adopta programul <zero costuri cu utilităţile> pentru spitale, şcoli şi grădiniţe. Toate aceste instituţii îşi vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi solare prin programe de stat. Îmi doresc să investim în cercetare. România trebuie să dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate să devină jucător important pe piaţa semiconductorilor”, menţionează liderul PSD.

Ciolacu menţionează că a doua direcţie strategică va fi agricultura.

„Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă şi la preţuri accesibile pentru toţi românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare româneşti şi vom creşte subvenţiile pentru fermierii noştri. Dezvoltarea serviciilor este cea de-a treia direcţie strategică.Vom creşte în continuare alocările pentru toate programele de finanţare a IMM-urilor. În paralel, firmele care fac export vor fi susţinute prin bonificaţii fiscale. Totodată, trebuie să dezvoltăm serviciile medicale şi de educaţie, printr-un sistem avantajos de deduceri din impozitul pe salarii. Trebuie să ne gândim serios şi la turism. Avem o ţară extraordinară, începem să avem autostrăzi şi şosele moderne. Trebuie să folosim tot acest potenţial. Acesta este triunghiul strategic al dezvoltării României: industrie-agricultură-servicii. Aceasta este partea crucială a planului nostru de creştere în următorii 10 ani”, declară preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu, critic la adresa PNL: Au trecut de la „prin noi înşine, dar cu PSD”, la ameninţări ridicole

Liberalii au trecut de la „prin noi înşine, dar cu PSD”, la tot felul de ameninţări ridicole, afirmă Marcel Ciolacu în discursul de la congres. El afirmă că, în relaţia cu PNL, PSD „a fost adultul din cameră”.

„Vin în faţa dumneavoastră şi a românilor cu invitaţia de a păşi împreună pe drumul către Cotroceni. Acest drum a început odată cu intrarea noastră la guvernare. Observ şi eu agitaţia unora care au trecut de la „prin noi înşine, dar cu PSD”, la tot felul de ameninţări ridicole la adresa noastră. Vă rog să ignoraţi acest circ. PSD a fost mereu responsabil. A fost adultul din cameră. Trebuie să continuăm să ne comportăm responsabil. Noi trebuie să colecţionăm reuşite pentru România, şi nu panouri electorale”, afirmă marcel Ciolacu.

El spune că PSD trebuie să fie „garantul stabilităţii, pentru ca oamenii să îşi poată vedea liniştiţi de treburile lor zilnice”.

„Întotdeauna, în momentele grele, oamenii s-au uitat la PSD pentru stabilitate şi echilibru. Am fost mereu cei care am găsit soluţii pentru problemele create de alte partide.Nu uitaţi – am intrat la guvernare în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani. Cu o economie aflată pe marginea prăpastiei. Cu o pandemie gestionată în bătaie de joc. Cu o liberalizare haotică a preţurilor la energie. Cu salarii şi pensii îngheţate. Cu o prăbuşire fără precedent a nivelului de trai! Îmi amintesc şi acum, că înainte să luăm decizia de a ne asuma guvernarea, m-am întâlnit într-una din deplasările din ţară cu o mamă singură, cu doi copii. Mi-a rămas viu în minte felul simplu şi amar în care acea femeie şi-a descris viaţa: „Muncesc 14 ore pe zi. Dar trăim de pe o zi pe alta. Nu pot să mă gândesc la viitor atunci când am de plătit facturi, când trebuie să le iau copiilor mâncare şi să-i trimit la şcoală”..... Părea un om înfrânt deja... Atunci când lupţi ca să supravieţuieşti, nu vezi decât ziua de mâine.Asta nu înţeleg şi n-au înţeles niciodată cei care beau şi fumau în Guvern atunci când oameni trăiau în izolare şi panică. Au închis spitale. Au închis şcoli. Au închis afaceri. Au închis până şi biserici. Şi - poate cel mai grav, au batjocorit bătrânii, bolnavii cronici şi ne-au batjocorit morţii! Au furat toată demnitatea acestei naţiuni! Am avut lideri fără suflet şi fără Dumnezeu”, încheie Ciolacu.

Ciolacu: Da, voi candida la Preşedinţie. După 20 de ani, România merită un preşedinte pentru toţi

„Da, voi candida la Preşedinţie. După 20 de ani, România merită un preşedinte pentru toţi”, afirmă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. El spune că PSD propune românilor „un proiect prezidenţial de reînnoire naţională”.

„Astăzi, PSD este pregătit să facă un nou pas înainte! Să îşi asume un nou proiect politic pentru România. Şi să le propună românilor un nou model de preşedinte! Am schimbat din temelii acest partid. Ne-am regăsit calea pro-europeană. Am recâştigat respectul liderilor europeni. Am refăcut legătura cu societatea civilă. Am redevenit parteneri de dialog cu sindicatele şi mediul de afaceri. Vreau să le mulţumesc tuturor partenerilor sociali care sunt astăzi alături de noi.

Am făcut aceste lucruri pentru că respectul şi încrederea oamenilor sunt esenţiale. De aceea, astăzi ne asumăm, ca toate naţiunile puternice, un proiect prezidenţial de reînnoire naţională”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că s-a consultat cu membrii PSD, cu familia, dar şi cu părintele său duhovnic.

„Este momentul să fac un pas în faţă şi să spun cu toată încrederea: da, voi candida şi voi câştiga Preşedinţia României, da, după 20 de ani, România merită un preşedinte pentru toţi”, încheie Ciolacu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cotroceni,
romani,
aruncare,
infrangere,
lideri,
lupta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.