Indicele principal al Bursei de la Bucureşti creşte pentru a treia zi la rând, cu 2,5%: aprecieri de peste 2% la Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD, MedLife, Nuclearelectrica, Digi şi Aquila. Broker: „Nu mai sunt vânzătorii. Mă aştept ca piaţa să meargă şi mai sus”

Autor: Tibi Oprea Postat la 29 iunie 2023 44 afişări

Indicele principal al Bursei de la Bucureşti creşte pentru a treia zi la rând, cu 2,5%: aprecieri de peste 2% la Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD, MedLife, Nuclearelectrica, Digi şi Aquila. Broker: „Nu mai sunt vânzătorii. Mă aştept ca piaţa să meargă şi mai sus”

Joi, 29 iunie 2023, Bursa de la Bucureşti creştea la ora 13:00 cu 2,5% prin prisma indicelui de referinţă BET, fiind a treia sesiune consecutivă de creşteri. Avansul BET era determinat în principal de creşterea acţiunilor Banca Transilvania (3,2%), OMV Petrom (2,8%), BRD (2,7%), MedLife (2,7%), Nuclearelectrica (2,5%), Digi Communications (2,4%) şi Aquila Part Prod (2%), însă toate acţiunile din prima ligă bursieră erau pe plus, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

„Era de aşteptat să crească piaţa. Dacă nu mai este presiunea care a fost creată în ultimele trei-patru luni pe acţiunile româneşti, nemaifiind fondurile la vânzare care se pregăteau pentru listare şi dacă ne uităm şi la ce s-a întâmplat pe pieţele externe – Germania 16%, Franţa 16%, Japonia maxim istoric, Nasdaq 27%, S&P 500 16% – Bursa de la Bucureşti a rămas puţin în urmă tocmai în contextul Hidroelectrica. Sunt clienţi care nu mai intră la Hidro şi intră în piaţă şi atunci automat preţurile acţiunilor merg în sus. Nu mai sunt vânzătorii, sunt mai mult cumpărători. Odată cu listarea, iese presiunea afară din bursă şi era de aşteptat să fie aceste creşteri. Mă aştept ca piaţa să meargă şi mai sus”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.

Joi este a cincea zi de ofertă de vânzare de acţiuni Hidroelectrica şi ultima în care investitorii de retail pot cumpăra acţiuni cu un discount de 3% faţă de cel din ofertă. La ora 12:20, micii investitorii introduseseră în sistemele brokerilor ordine de achiziţie pentru 25,3 milioane de acţiuni, ceea ce la un preţ de subscriere maxim de 112 lei, la care au introdus ordinele, înseamnă o valoare de aproximattiv 2,84 mld. lei.

Spre comparaţie, tranşa micilor investitori, care reprezintă 15% din oferta totală (11,7 milioane de acţiuni), ţinteşte atragerea a circa 1,3 mld. lei la preţul maxim din intervalul 94-112 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că tranşa dedicată lor înregistra o subscriere în proporţie de 216,2%, adică o suprasubscriere de 116,2%, conform calculelor realizate de ZF.

Dragoş Mesaroş spune că foarte mulţi investitori stăteau pe margine şi aşteptau oferta Hidroelectrica. El se aşteaptă ca joi micii investitori să depăşească pragul de 30 de milioane de acţiuni. Ulterior, mai sunt trei zile de subscriere, până în 4 iulie inclusiv, în cazul în care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea nu decide să închidă anticipat oferta sau să suplimenteze numărul de acţiuni puse la vânzare şi implicit perioada de subscriere.

Potrivit informaţiilor Ziarului Financiar, interesul este la fel de mare şi pe tranşa investitorilor instituţionali, acolo unde oferta este deja suprasubscrisă din primele zile, la un preţ spre limita superioară a intervalului.

Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O. Din acest pachet, 85% este adresat investitorilor instituţionali, care sunt şi cei ce vor decide preţul final al ofertei. Oferta este estimată la 8,8 mld. lei, la preţul maxim din interval.

Aşteptările analiştilor sunt ca subscrierile să accelereze spre finalul perioadei cu discount de 3% (joi) şi spre închiderea ofertei (4 iulie), spre închidere pentru că unii investitori de retail de calibru preferă să intre în ultimele zile ale unei oferte decât să aibă banii blocaţi mai multe zile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.