Industrii Inteligente, un proiect Concordia & BCR, în parteneriat cu Ziarul Financiar. România trebuie să construiască un pipeline de ingineri care să poată alimenta reconstrucţia industriei

Autor: Răzvan Botea Postat la 07 octombrie 2024 27 afişări

România trebuie să con­struiască un pipeline de ingineri care să poa­tă alimenta recon­strucţia industriei, este una din­tre primele concluzii desprinse din se­ria de dezbateri Industrii Inteli­gen­te, un proiect al Confederaţiei Pa­tronale Concordia susţinut de Ziarul Financiar.

Industrii Inteligente, un proiect Concordia & BCR, în parteneriat cu Ziarul Financiar. România trebuie să construiască un pipeline de ingineri care să poată alimenta reconstrucţia industriei

Cum creăm valoare adăugată în ţară? Răspund speakerii conferinţei Industrii Inteligente, 2024. Conferinţa, la care vor participa lideri din industria României împreună cu finanţatori, va avea loc la Cluj-Napoca, pe 15 octombrie 2024 şi va fi transmisă live pe zf.ro începând cu ora 10.30.

România trebuie să con­struiască un pipeline de ingineri care să poa­tă alimenta recon­strucţia industriei, este una din­tre primele concluzii desprinse din se­ria de dezbateri Industrii Inteli­gen­te, un proiect al Confederaţiei Pa­tronale Concordia susţinut de Ziarul Financiar. Ionuţ Stanimir, di­rectorul de marketing şi comunicare al BCR, şi Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concor­dia, au discutat la emisiunea Industrii Inteligente, transmisă luni pe zf.ro, despre seria de dezbateri şi despre ce înseamnă pentru România şi pentru industria locală planul de relansare a economiei europene propus de Mario Draghi.

„Trebuie să construim un pipeline de ingineri care să poată alimenta reconstrucţia sau upgrade-ul indus­trial“, ese de părere Ionuţ Stanimir.

Confederaţia Patronală Concor­dia şi BCR, cu sprijinul ZF, organi­zează marţi, 15 noiembrie, conferinţa regională de la Cluj-Napoca, din cadrul seriei amintite. La conferinţă vor participa lideri din industria locală, împreună cu finanţatori ai economiei. Evenimentul va avea loc la Radisson Blu Cluj-Napoca şi poate fi urmărit şi online, live, pe zf.ro.

„Organizăm aceste evenimente pentru că economia României şi cea europeană sunt la un punct de infle­xiune. Acest lucru este vizibil mai ales în industrii şi noile tehnologii. Discu­tăm de mult timp despre creşterea valorii adăugate în industria româ­nească. Ne întrebăm cum să urcăm în lanţurile de valoare globală şi să pro­ducem lucruri mai scumpe şi sofis­ticate. Aceasta este tema principală a discuţiilor noastre“, spune Radu Burnete.

Comunicarea dintre actorii din industria României este principalul scop al evenimentelor, a mai punctat Burnete: „Încercăm să ajungem în cât mai multe locuri din ţară. Ne întâlnim cu antreprenori locali şi cu oamenii care ar trebui să realizeze această creştere a valorii adăugate. Ei sunt cei care ar trebui să adopte noi tehnologii. Am realizat că avem o industrie de software competitivă şi o bază industrială semnificativă în România. Dacă le combinăm, cred că avem un avantaj pe care îl putem fructifica. Putem aduce anumite tehnologii şi ne putem specializa în ele.“

Suntem într-un moment de inflexiune tehnologică, a completat Ionuţ Stanimir, dar şi la capătul unui ciclu economic şi este importantă conştientizarea celor care activează în economia reală: „Suntem într-un moment de inflexiune tehnologică. Riscul tehnologic a devenit aproape mai important decât cel financiar. Primul lucru pe care dorim să-l obţinem este creşterea conştientizării că am intrat într-un nou ciclu economic. Este o discuţie despre comunitate. Ciclul de valoare pentru industrii inteligente nu începe cu achiziţia unei maşini inteligente sau cu o finanţare inteligentă. Începe cu educaţie inteligentă. Este bine să purtăm această conversaţie pe tot ciclul valoric: educaţie tehnologică de înaltă calitate, practică, conşti­entizare, investiţii publice şi private, şi pieţe pe care România poate fi competitivă.“

Unde este România în planul Mario Draghi

„Avem nevoie să ne uităm clar la specializarea pe clustere industriale re­gionale. Nu toate regiunile vor ex­cela în toate domeniile. Moldova şi Ba­natul pot fi puternice în agro-ali­men­tar. Transilvania poate excela în manufactură industrială şi robotizări. Dobrogea şi Muntenia se pot specia­liza în infrastructură, logistică şi ener­gie. Trebuie să gândim şi să construim strategic“, spune Ionuţ Stanimir, care remarcă potenţialul României în cel puţin opt clustere de competitivitate pe care Mario Draghi le pune pe masă în raportul său.

Economistul Draghi, fost premier al Italiei, guvernator al băncii naţio­nale a Italiei şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, a prezentat luna trecută Comisiei Europene un plan pentru relansarea economiei europe­ne, în contextul în care, tehnologic şi economic, Europa a rămas în urma SUA şi Chinei.

„Mă bucur că termenul de competitivitate a redevenit important pentru Europa. Sunt mulţumit că şi Business Europe, organizaţia europeană în care suntem membri de 3 ani, subliniază acest aspect. Mario Draghi trage linie şi suntem cu toţii de acord că trebuie să ne recâştigăm competitivitatea“, este una dintre concluziile pe care le-a remarcat Radu Burnete.

Planul prezintă o serie de strategii şi creşterea finanţărilor pentru acest scop. Ce înseamnă, însă, pentru România şi care sunt industriile care se pot dezvolta conform planului Draghi?

„Avem zona de manufactură industrială şi industrii noi. Putem juca un rol aici, având încă costuri competitive. Deşi nu vrem să ne bazăm doar pe asta, trebuie să folosim acest argument. Avem energie foarte ieftină. De altfel, clusterul de energie din strategia competitivă propusă de Mario Draghi este foarte important“, răspunde Ionuţ Stanimir.

Radu Burnete este de părere că şi în industria de apărare România poate juca un rol, însă în sinergie cu industriile europene. Industria de apărare este extrem de inovativă, argumentează el, însă e nevoie de un input şi din alte industrii pentru România.

„Este important să ajungem să avem industria europeană despre care vorbea Draghi. Doar ecosistemul românesc nu poate genera acest tip de inovaţie. Dacă Europa reuşeşte să creeze clusterul de apărare de care avem nevoie, cred că va antrena inclusiv România. Acest lucru se va întâmpla mai ales dacă suntem conectaţi şi inteligenţi. Va stimula o mare parte de inovaţie.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.