Inflaţia din Turcia scade brusc din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 03 septembrie 2024 19 afişări

Inflaţia din Turcia scade brusc din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor

Rata inflaţiei din Turcia a scăzut brusc în august, evidenţiind modul în care ratele ridicate ale dobânzilor încep să reducă creşterea galopantă a preţurilor din ţară, raportează Financial Times.

Preţurile de consum au crescut cu 52% faţă de anul trecut în luna august, în scădere de la 61,8% în iulie, conform institutului de statistică din Turcia. Rata de variaţie lunară, considerată un indicator important al tendinţei de bază, a scăzut la 2,5%, comparativ cu 3,2% în luna precedentă.

Această scădere este binevenită pentru banca centrală a Turciei, care a majorat ratele dobânzilor de la 8,5% în primăvara anului trecut la 50%, ca parte a unei revizuiri economice extinse. Inflaţia a atins un vârf de peste 85% la sfârşitul anului 2022, în contextul unei politici anterioare, susţinută de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, care favoriza menţinerea ratelor dobânzilor la niveluri foarte scăzute.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.