Influenţa ascendentă a lui Elon Musk în politica SUA: Cum reuşeşte cel mai bogat om din lume să îşi împingă apropiaţii în administraţia Trump şi să restructureze guvernul American
Elon Musk a jucat un rol semnificativ în sprijinirea lui Donald Trump pentru câştigarea preşedinţiei SUA, fapt care i-a oferit miliardarului ocazia de a influenţa structura guvernului federal, prin plasarea de persoane loiale şi aliaţi în viitoarea administraţie.
Influenţa lui Musk continuă să fie vizibilă şi după alegeri: miercuri, el s-a alăturat lui Trump într-o convorbire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a discuta situaţia războiului cu Rusia. Musk se pregăteşte acum să îşi exercite un nou tip de putere la Washington, fiind numit şef al recent creatului Departament pentru Eficienţă Guvernamentală, poziţie care îi oferă atribuţii extinse, informează Financial Times.
El a propus reducerea bugetului SUA cu 2 miliarde de dolari şi concedierea a sute de mii de angajaţi din birocraţia guvernamentală, considerată de el prea stufoasă. Musk doreşte, de asemenea, să elimine reglementările care, în opinia sa, blochează inovaţia.
În rolul său consultativ, Musk va avea un statut care îi permite să păstreze controlul asupra companiilor sale – Tesla, X, SpaceX, xAI şi Neuralink. În schimb, el intenţionează să-şi exercite influenţa prin plasarea unor colaboratori apropiaţi – ingineri, susţinători financiari şi parteneri ideologici – în agenţiile guvernamentale, potrivit unor surse implicate în planificarea acestui demers.
Musk îşi bazează în mod constant strategiile de afaceri pe câţiva consilieri de încredere, însărcinaţi să implementeze restructurări radicale şi să asigure respectarea termenelor provocatoare. Steve Davis, preşedintele companiei de tuneluri The Boring Company, este unul dintre aceştia, fiind implicat adesea în restructurări corporative.
După achiziţia Twitter, Davis a fost unul dintre cei care au implementat tranziţia rapidă, chiar locuind împreună cu familia în sediul din San Francisco pentru a supraveghea procesul de restructurare, în urma căruia 80% dintre angajaţi au fost concediaţi.
Rebotezată X, platforma socială a devenit principala metodă de difuzare a ştirilor şi opiniilor pro-Trump pentru Musk şi aliaţii săi. Davis a fost trimis la grupul de lobby al lui Musk, America Pac, unde a oferit o serie de analize asupra comportamentului alegătorilor din Pennsylvania.
Un alt colaborator este Omead Afshar, care se descrie drept „pompierul” lui Musk, ajutând la supravegherea construcţiei fabricii Giga Texas şi participând la restructurările de la X şi Tesla, restructurări care au redus recent personalul cu 14.000 de angajaţi.
Achiziţia Twitter i-a oferit lui Musk nu doar o platformă de comunicare influentă, ci şi o serie de conexiuni mai strânse în lumea financiară şi în Silicon Valley.
Printre aliaţii săi se numără investitorii David Sacks şi Jason Calacanis, gazdele podcastului „All-In”, la care Musk participă frecvent. Ambii au fost prezenţi în „camera de război” a Twitter imediat după preluare. Un susţinător republican de top îl descrie pe Sacks ca fiind un „expert în luarea deciziilor politice dificile”, capabil să joace un rol în administraţie.
Din echipa de încredere a lui Musk face parte şi Jared Birchall, un finanţist care conduce biroul său de familie şi ocupă poziţii de conducere la Boring, xAI şi Neuralink. Birchall, un fost angajat al Goldman Sachs şi Morgan Stanley, a fost esenţial în preluarea Twitter, negociind cu consiliul de administraţie, influenţând acţionarii şi obţinând finanţare. „[Birchall are] cea mai mare autoritate pe care Elon o va oferi vreodată cuiva”, a comentat un cunoscut al acestuia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro