Îngheţata, aşa cum a fost şi va fi

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 29 iulie 2018 118 afişări

Căutată de unii doar în sezon, iar de alţii tot timpul anului, îngheţata este un desert suficient de popular încât să merite propria expoziţie care să-i prezinte istoria şi viitorul, consideră British Museum of Food din Londra.

Îngheţata, aşa cum a fost şi va fi

Intitulată Scoop: A Wonderful Ice Cream World, expoziţia le dezvăluie celor interesaţi istoria de 400 de ani a îngheţatei, scrie CNN. O parte din spaţiul în care se desfăşoară evenimentul este dedicat aromelor acestui desert de-a lungul a patru secole, pe care vizitatorii le pot simţi ei înşişi atunci când se apropie de nişte panouri speciale instalate pe pereţi, aflând astfel despre îngheţata cu aromă de iasomie din 1695, cea de rodie din 1750 şi cea de castravete din 1885.

Se poate admira şi o colecţie de instrumente şi vase folosite la prepararea şi servirea îngheţatei, unele datând de pe la începutul secolului al XIX-lea, când îngheţata era un desert doar pentru cei bogaţi, căci jumătate de kilogram costa în banii de azi 66 de dolari, după cum afirmă colecţionarii de tot ce ţine de acest domeniu. Printre cele mai spectaculoase astfel de exponate se numără nişte forme menite să dea un aspect frumos preparatului, cum ar fi una care aminteşte de un ananas. Se păstrează şi cupe de sticlă folosite de vânzătorii stradali pentru servitul îngheţatei către mase, odată ce acest produs a devenit accesibil. Istoria îngheţatei este însoţită şi de opere de artă semnate, unele dintre ele, de Andy Warhol, precum şi de cărţi poştale britanice care o au ca subiect.

Viitorul, conform expoziţiei organizate de compania britanică specializată în deserturi din gelatină în forme arhitecturale şi evenimente culinare Bompass & Parr, îl reprezintă produse cum ar fi îngheţata de vanilie sub formă de vapori ce poate fi inhalată, îngheţata acidulată ori una care poate fi mâncată fără probleme pe întuneric datorită fosforescenţei sale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.