Ce înseamnă să investeşti la Bursa de Valori, cum începi şi ce trebuie să ştii înainte să faci prima investiţie pe piaţa de capital? „Bursa îţi dă posibilitatea de a investi în companiile care produc lucrurile pe care le consumăm în fiecare zi”
► Tema centrală a celei de-a doua ediţii din emisiunea Ce faci cu banii tăi? a fost investiţia la bursă. Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Elena Uleia, broker în cadrul Prime Transaction, au dezbătut pe larg ce înseamnă să investeşti pe piaţa de capital, au explicat care sunt paşii pentru a face o primă investiţie într-o companie listată, dar şi ce înseamnă acţiuni, obligaţiuni sau dividende.
Vrei să începi să investeşti pe piaţa de capital în companii care îţi plac, ale căror produse le consumi şi le apreciezi, dar nu ştii, concret, ce înseamnă investiţia la bursă şi care sunt paşii pentru a ajunge aici? Răspunsurile la aceste întrebări, dar şi multe alte informaţii bune pentru un investitor aflat la început de drum le poţi afla în cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.
Tema centrală a celei de-a doua ediţii din emisiunea Ce faci cu banii tăi? a fost investiţia la bursă. Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Elena Uleia, broker în cadrul Prime Transaction, au dezbătut pe larg ce înseamnă să investeşti pe piaţa de capital, au explicat care sunt paşii pentru a face o primă investiţie într-o companie, dar şi ce înseamnă acţiuni, obligaţiuni sau dividende.
„Bursa îţi dă posibilitatea de a investi în companiile care produc lucrurile pe care le consumăm în fiecare zi. Investind, începi să cumperi produse ale unor companii pe care le deţii şi astfel beneficiezi de dezvoltarea afacerii companiei respective. E bine să fii consecvent, dar trebuie uneori şi să faci un pas în spate, să te uiţi cum evoluează piaţa şi să ai o perspectivă mai detaşată. Bursa nu este o variantă concurentă cu investiţiile în imobiliare sau cu depozitele bancare. La bursă poţi începe cu sume mai mici decât în imobiliare, spre exemplu”, a spus Radu Hanga, preşedintele BVB.
Atunci când te gândeşti să începi să investeşti pe piaţa de capital, e important să ştii că nu trebuie să porneşti cu o anumită sumă, ci să îţi gândeşti bugetul lunar astfel încât să poţi aloca atât cât îţi este confortabil pentru investiţii.
Ce e mai important decât suma alocată, spune Elena Uleia, este să fii consecvent. Astfel, explică ea, dacă luna aceasta investeşti 100 de lei, şi luna viitoare e important să investeşti 100 de lei la bursă. Pentru a face prima investiţie, orice investitor are nevoie de un cont de investiţii.
„Contul de investiţii este asemănător cu un cont bancar. La început, în contul bancar nu ai active, aşa că pentru a avea, din contul curent trebuie să virezi o sumă de bani. La fel se întâmplă şi în cazul contului de investiţii. Din contul bancar, virezi o sumă către contul de investiţii. Dacă vrei să retragi bani o faci din platforma de tranzacţionare pe care o poţi folosi direct de pe telefonul mobil sau de pe calculator”, a detaliat Elena Uleia.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Investiţia la bursă, un proces constant pe termen lung
Pe piaţa de capital, spune Radu Hanga, preşedintele BVB, unde se tranzacţionează companii, e foarte greu să se întâmple ceva care să afecteze într-un mod radical, de pe o zi pe alta, acele companii listate la bursă.
Fluctuaţiile de amplitudine mare care apar pe piaţa de capital sunt mai puţin legate de companiile tranzacţionate şi mai mult de interpretarea şi sentimentul investitorilor.
„Dacă vrei să investeşti, e bine să te gândeşti când vrei să faci acest pas. O acţiune care a trecut printr-o perioadă de creştere înseamnă că e o acţiune scumpă, în timp ce o acţiune care a trecut printr-o perioadă de scădere a devenit ceva mai ieftină decât era în urmă cu o săptămână”, a explicat preşedintele BVB.
Volatilitatea, în general, mai spune el, este condusă de sentimente şi, de regulă, dacă eşti un investitor aflat la început de drum, e bine să îţi cenzurezi influenţa sentimentelor în ceea ce faci şi să gândeşti raţional. A privi procesul de investiţie ca fiind un proces pe termen lung, pe care îl faci în mod repetitiv, te ajută să îţi măreşti orizontul şi începi să vezi scăderile ca pe nişte oportunităţi, mai spune acesta.
Acţiuni, obligaţiuni şi dividende, primii termeni pe care trebuie să îi înveţe tânărul investitor
A cumpăra o acţiune înseamnă, de fapt, a cumpăra o parte dintr-un business, explică Elena Uleia, broker în cadrul firmei de brokeraj Prime Transaction. Dacă businessul respectiv merge bine şi este profitabil, investitorul câştigă şi el prin acţiunile pe care le-a cumpărat, iar dacă acea companie nu obţine profituri, va pierde odată cu ea.
Atunci când un investitor cumpără obligaţiuni de la un business, detaliază ea, e ca şi cum ar împrumuta acel business cu o sumă de bani, pentru care este remunerat cu o dobândă, în general, fixă. Dacă businessul merge bine şi este mai profitabil, investitorul nu câştigă mai mult, ci câştigă respectiva dobândă, dar dacă nu merge atât de bine, nici nu este afectat.
Dividendele, spune brokerul, sunt echivalentul chiriei. „Spre exemplu, dacă îţi cumperi un apartament pe care îl închiriezi, primeşti lunar un cashflow, adică chiria pentru acel apartament. Pe piaţa de capital, dacă cumperi acţiuni, primeşti anual sau semestrial acest flux de numerar, definit dividende”, a explicat Elena Uleia.
Cum ne documentăm înainte să investim la bursă?
Atunci când decizi să investeşti pe piaţa de capital, în primul rând, e bine să îţi placă compania în care investeşti, să fie un brand pe care îl cunoşti, iar apoi e bine să urmăreşti analize făcute de specialişti, spune Radu Hanga.
Companiile de brokeraj acoperă cu rapoarte de analize companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti, se găsesc informaţii despre companiile listate la BVB şi în media, precum şi în social media şi pe platforma BVB. Preşedintele BVB subliniază faptul că dacă vrei să investeşti la bursă, e bine să nu te uiţi cu încredere la anunţurile de pe Facebook, care promit câştiguri impresionante cu investiţii mici.
A economisi şi a investi, două feţe ale aceluiaşi proces
Atât a economisi bani din venitul lunar, cât şi a îi investi într-o companie listată au la bază acelaşi principiu, acela de a pune deoparte lunar o sumă de bani, în aşa fel încât să fie confortabil pentru fiecare persoană în parte.
„Mai departe este decizia ta cum pui acei bani deoparte. Există varianta simplă prin care îţi deschizi un depozit la bancă şi ştii sigur că poţi câştiga probabil 5% pe an sau faci şi altceva, care poate să îţi aducă un randament de 15%, dar şi un minus de 5%. Dacă vrei să investeşti într-o companie, să fii parte din povestea ei, ai varianta de a veni către bursă. Investiţia şi economisirea sunt două feţe ale aceluiaşi proces”, a spus Radu Hanga.
Alegerea pe care trebuie să o facă fiecare persoană, în general, este dacă surplusul care rămâne din venitul lunar îl alocă pentru consum sau pentru investiţii. Important este ca o parte din acest venit, fie ea cât de mică, să o aloce şi pentru investiţii dacă acea persoană vrea să înceapă să investească la bursă, a adăugat Elena Uleia.
Cum ar trebui să arate portofoliul unui tânăr investitor şi cât costă să investeşti?
Portofoliul oricărui investitor la început de drum, consideră Elena Uleia, ar trebui să fie îndreptat către acţiuni solide ale societăţilor pe care le înţelege, pentru a putea învăţa ce înseamnă să investeşti. Apoi, pe măsură ce învaţă şi capătă experienţă, el poate să se orienteze şi către societăţi mai noi sau mai mici.
Costul cel mai important pe care îl ai atunci când îţi deschizi un cont de tranzacţionare este comisionul de tranzacţionare, care înseamnă circa 0,5% din valoarea investită. „Dacă ai fi investit 1.000 de lei lunar în companii din indicele BET în ultimii doi ani, ai fi obţinut un câştig de 7.500 de lei, iar costurile ar fi fost de până la 500 de lei”, a exemplificat ea.
Elena Uleia consideră că nu există un orizont de timp standard recomandat pentru investiţii, ci el depinde de fiecare investitor şi de profilul investiţional pe care îl are fiecare persoană şi spune că o investiţie trebuie să fie, în primul rând, confortabilă.
Dacă o persoană este mai temătoare, un orizont de timp potrivit este unul mai scăzut, în timp ce pentru o persoană care nu se sperie de fluctuaţiile pieţei este recomandat un orizont de timp mai lung, a detaliat ea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro