Ce se va întâmpla după anularea PUG-ului Capitalei. Antoanela Comşa, AREI: Prin anunţul anulării PUG-ului autorităţile lovesc în marii investitori şi lasă loc tocmai rechinilor. Nu se vor mai putea tranzacţiona terenurile şi vor fi blocate şi investiţiile publice, nu doar private

Autor: Bogdan Alecu Postat la 30 iunie 2022 126 afişări

Ce se va întâmpla după anularea PUG-ului Capitalei. Antoanela Comşa, AREI: Prin anunţul anulării PUG-ului autorităţile lovesc în marii investitori şi lasă loc tocmai rechinilor. Nu se vor mai putea tranzacţiona terenurile şi vor fi blocate şi investiţiile publice, nu doar private

Prin anularea Planului Urbanistic General nu vor mai putea fi tranzacţionate terenuri pentru viitoare investiţii imobiliare deoarece nu vor mai putea fi realizate calcule economice, neştiind nimeni ce se poate construi efectiv acolo, iar pe lângă investiţiile private vor fi blocate şi investiţiile publice. Şi aşa, după anularea PUZ-urilor de sector investitorii se ghidau după un PUG elaborat în anii 90 şi intrat în vigoare în anul 2000.

“După anularea PUG-ului se poate construi elaborând o documentaţie de PUZ. Dar mai este o problemă - fără PUG se poate construi şi pe zone verzi, se poate cere autorizaţie pe orice teren. În acest moment un investitor serios nu mai poate construi pe un teren mare în Bucureşti. Dacă până acum aşteptai 3 ani pentru PUZ şi 1 an pentru autorizaţie de construire, de acum înainte va dura şi mai mult. Mai mult, fără PUG un investitor nu poate cumpăra un teren pentru că nu ştie ce poate construi acolo, nu mai pot exista calcule economice în spate”, explică Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piaţa locală şi preşedinte al AREI – Asociaţia Investitorilor în Real Estate.

Ea explică faptul că singurii câştigători pe termen scurt sunt cei care au deja PUZ-uri pentru proiecte, însă per total toţi pierd şi pierdem din această decizie.

Chiriile în Bucureşti vor creşte iar preţurile viitoarelor apartamente vor fi de 2-3 mii de euro pe metru pătrat util.

Mai mult, prin anularea PUG-ului vor fi blocate toate investiţiile, publice sau private. Nu se va mai putea lărgi nicio stradă, nu se va mai putea construi niciun proiect de infrastructură.

Mai mult dacă până acum Bucureştiul a intrat tot mai mult pe radarul marilor investitori instituţionali, decizia loveşte în companii care sunt publice, listate la bursă şi care realizează investiţii de sute de milioane de euro.

“Prin aceste decizii autorităţile pun piedici marilor dezvoltatori instituţionali şi lasă cale liberă tocmai rechinilor. Legea spune că dai autorizaia în baza legilor în vigoare în momentul depunerii cererii de urbanism. Decizia de acum loveşte în proiecte precum AFI City care construieşte în Bucureştii Noi unde are un grad de ocupare al terenului sub 30% şi are şi metrou lângă, loveşte în Cordia care vrea să contruiască lângă Petrom City sau în Speedwell. Speedwell are avantajul că dezvoltă şi în Timişoara spre exemplu”, a spus Antoanela Comşa.

Mauricio Mesa Gomez, country manager, Cordia România şi Spania şi membru al Consiliului de Administraţie al Cordia reclama faptul că nu poate autoriza proiectul din str. Coralilor, o fostă zonă industrială unde nu este nicio clădire protejată. El spunea că “la Coralilor vrem să dezvoltăm 600 de apartamente în patru faze şi aşteptăm de mai bine de un an să intrăm în Consiliul General. Avem toate avizele dar în continuare aşteptăm. termenul legal este de 45 de zile dar noi aşteptăm de un an şi jumătate. Noi avem proiecte în mai multe ţări, dar cu o astfel de situaţie nu ne-am mai confruntat.

În trecut au mai existat tentative de anulare a PUG-ului şi nu au reuşit.

“Efectiv acum după această decizie se produc doar efecte economice pentru că nu este o decizie finală, poate dura chiar şi doi ani anularea definitivă însă nu vom acvea un PUG nou în 2 ani. Există un contract pentru un PUG nou de pe vremea fostului primar. Pe de-o parte primarul actual spune că se construieşte haotic, dar nu face nimic să contracareze construcţiile haotice. Spre exemplu nu avem un registru pentru zone verzi, spaţiile verzi nu sunt îngrijite, cumpărăm tramvaie pe care nu le putem folosi şi tot aşa”, a subliniat Antoanela Comşa.

Ea spune că acţionarii Gran Via au luat decizia de a vinde terenul pe care urma să dezvolte o nouă fază din Aviaţiei Apartments.

“La Aviaţiei vindem terenul, iar la Fabrica de Gheaţă îl vom păstra, însă acolo discutăm despre un proiect mic de 77 de apartamente. La Sectorul 1 avem de-a face cu o procedură mai lungă şi mai elaborată. La Fabrica de Gheaţă în Sectorul 2 ar trebui să avem în cel mult un an autorizaţia de construire. Dl primar Mihaiu ne-a spus că până la final de iunie va lua o decizie dacă va semna autorizaţia care are la bază PUZ-ul suspendat.la Aviaţiei deja avem client pentru teren, iar acţionarul a decis să vândă pentru că vrea să investească banii în Spania. La Constanţa vom finaliza proiectul în 2024”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.