Inteligenţa artificială, un consumator energetic colosal: Cum creşterea cererii de energie ameninţă eforturile SUA de combatere a schimbărilor climatice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 01 octombrie 2024 22 afişări

Inteligenţa artificială, un consumator energetic colosal: Cum creşterea cererii de energie ameninţă eforturile SUA de combatere a schimbărilor climatice

Conform celor mai recente previziuni ale experţilor, inteligenţa artificială, care consumă din ce în ce mai multă energie, exercită o presiune semnificativă asupra reţelei electrice din SUA, care deja se confruntă cu dificultăţi. Aceasta reprezintă o ameninţare pentru eforturile naţionale de combatere a schimbărilor climatice, raportează Financial Times.

Creşterea rapidă a cererii de energie, alimentată parţial de extinderea centrelor de date pentru inteligenţa artificială, combinată cu ritmul lent de dezvoltare a surselor de energie regenerabilă şi prelungirea duratei de funcţionare a centralelor pe cărbune, i-a determinat pe analişti să-şi revizuiască prognozele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Această problemă a reprezentat un subiect major la Climate Week NYC, eveniment desfăşurat în paralel cu Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută, unde companiile de tehnologie au fost în centrul atenţiei, în detrimentul companiilor de combustibili fosili, care au fost principalii poluatori în trecut.

Un raport recent al BloombergNEF a avertizat cu privire la progresul lent al SUA în decarbonizare, estimând că emisiile vor fi reduse cu doar 34% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005.

Această evaluare plasează SUA tot mai departe de obiectivul său naţional de a reduce emisiile cu 50-52% până în 2030 şi de a atinge emisii nete zero până în 2050, aşa cum s-a angajat prin Acordul de la Paris.

„Situaţia nu arată bine”, a declarat Tara Narayanan, analist principal în domeniul energiei la BloombergNEF, adăugând că cererea în creştere de energie din partea inteligenţei artificiale reprezintă o „perturbare majoră” a aprovizionării.

Lipsa infrastructurii electrice reprezintă o constrângere majoră pentru tranziţia către energie verde, atât în SUA, cât şi în alte părţi ale lumii.

China, de exemplu, va investi 800 de miliarde de dolari în următorii şase ani pentru a-şi întări sistemul energetic în contextul tranziţiei de la energia pe bază de cărbune la surse regenerabile.

În SUA, cererea de energie a fost relativ constantă timp de două decenii, dar acum experţii, cum ar fi cei de la firma de consultanţă ICF, estimează că aceasta va creşte cu 9% până în 2028 şi cu aproape 20% până în 2033, ca urmare a extinderii centrelor de date, a relocării producţiei şi a electrificării.

Electric Power Research Institute a previzionat că, până la sfârşitul deceniului, centrele de date ar putea dubla procentul de energie pe care îl consumă în SUA.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
sua,
emisii,
inteligenta,
cerere,
crestere,
reducere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.