Interviu. Laurenţiu Luca, director general al Synevo România: În 2024 continuăm extinderea teritorială şi investiţiile. Miza în piaţa analizelor medicale este testarea genetică
Oamenii sunt mai atenţi la sănătate, iar tesele genetice sunt din ce în ce mai accesate în piaţa analizelor medicale. Pentru a răspunde nevoii tot mai mari de diagnostic, planurile Synevo România se concentrează în continuare pe extindere la nivel naţional, atât în zonele unde punctele de recoltare sunt aglomerate, cât şi în oraşe noi, a spus Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România, într-un interviu pentru ZF.
♦ Amprenta reţelei de analize medicale Synevo România, parte a grupului suedez Medicover, înseamnă 176 de puncte de recoltare şi 21 de laboratoare, cu acoperire naţională în toate judeţele ţării ♦ Peste două milioane de pacienţi a înregistrat reţeaua Synevo România anul trecut, în creştere faţă de anul anterior. Ce planuri are operatorul privat pentru 2024?
Oamenii sunt mai atenţi la sănătate, iar tesele genetice sunt din ce în ce mai accesate în piaţa analizelor medicale.
Pentru a răspunde nevoii tot mai mari de diagnostic, planurile Synevo România se concentrează în continuare pe extindere la nivel naţional, atât în zonele unde punctele de recoltare sunt aglomerate, cât şi în oraşe noi, a spus Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România, într-un interviu pentru ZF.
„Vom continua să facem în linii mari lucrurile dovedite a fi benefice din anii anteriori. Asta înseamnă extindere teritorială, investiţie în automatizări, în echipamente. Ne vom extinde oferta de teste de laborator astfel încât să atingem din ce în ce mai mult testarea genetică şi îmbunătăţirea experienţei consumatorului. Testele genetice sunt o metodă de predicţie pentru anumite patologii şi o metodă de diagnostic care deja a devenit necesară pentru boli şi tratamente specifice“, a spus Laurenţiu Luca. El a adăugat că deja a evaluat alături de echipa sa oraşe mai mici pentru a veni mai aproape de comunităţi şi a deschide puncte de recoltare. Direcţia pentru Synevo România este de a reduce timpul de aşteptare pentru pacienţi la recoltare.
„În anul 2023 am revenit la un business normal, în care au contat situaţiile medicale sau necesităţile de diagnostic din perioada anterioară pandemiei. La fel ca în anii anteriori, am avut o dezvoltare accelerată, atât a acoperirii teritoriale, am deschis 12 noi puncte de recoltare, cât şi prin investiţia în echipamente medicale sau soluţii ca să îmbunătăţească accesul pacienţilor la serviciile noastre“, a mai precizat executivul.
Synevo România a ajuns astfel la 176 de puncte de recoltare la finalul lui 2023 şi 21 de laboratoare medicale. În toate aceste locaţii au ajuns anul trecut peste două milioane de pacienţi, un prag depăşit de operatorul medical.
„Financiar, la nivelul grupului Medicover, noi am avut o creştere a businessului double digit şi am menţinut dimensiunea numărului de angajaţi, am crescut numărul de puncte de recoltare şi am investit în continuare în echipamente“, a mai spus Laurenţiu Luca.
Cerere continuă
Din octombrie 2020, furnizorii de investigaţii paraclinice – analize şi imagistică pot realiza aceste analize pentru anumite categorii de bolnavi, chiar dacă nu mai există plafon pentru decontare pe luna respectivă. Operatorii medicali primeau ulterior banii de la Casă, în funcţie de cât au consumat suplimentar. Ordinul Ministerului Sănătăţii şi al Casei de Asigurări de Sănătate a venit în sprijinul bolnavilor de cancer, al bolnavilor cronic, care nu mai aşteaptă în acest mod cu lunile un loc liber la analize. Laurenţiu Luca spune că vede o creştere semnificativă în numărul de pacienţi care vin la Synevo în baza acestor bilete monitor, aşa cum sunt ele cunoscute în rândul pacienţilor. Mai mult, de la circa 3% din business aduse de pacienţii cu bilet de trimitere, procentul a urcat la 5% în cazul Synevo.
„A fost important mai ales pentru pacienţii cu boli cronice şi cred că este un lucru benefic să aibă acces suplimentar faţă de buget la anumite teste necesare în evaluarea periodică a unor diagnostice deja puse. Efectul simţit în business a fost să vedem mai mulţi pacienţi care vin cu bilete de Casă de Asigurări decât în trecut, astfel încât proporţia de fonduri publice în totalul businessului nostru a crescut cu două puncte procentuale, suntem undeva la 5% în prezent“, a mai spus Laurenţiu Luca.
Forţa de muncă, provocarea constantă
În cadrul Synevo lucrează peste 1.500 de oameni, iar cea mai mare parte o reprezintă angajaţii din punctele de recoltare şi din laboratoare. Totuşi, piaţa forţei de muncă nu este una uşoară pentru operatorii medicali.
„Principala provocare a fost accesul la forţă de muncă calificată, dar nu mai este o noutate. Există un număr limitat de profesionişti în domeniul laboratorului clinic sau în domeniu medical – asistente medicale şi un număr crescând de companii din domeniul medical care accesează această resursă limitată. Din acest motiv există dificultăţi în a recruta, menţine şi educa personalul“, a mai adăugat şeful Synevo.
El observă că tinerii sunt mai orientaţi spre a căuta un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, iar fiecare companie trebuie să se adapteze acestei tendinţe.
„Serviciile medicale şi, în speţă, serviciile de laborator sunt o constantă. În cazul unei boli trebuie să ai o diagnosticare, pentru că altfel nu poţi să ai un tratament, un diagnostic. Noi suntem un grup de companii solid, prezenţi în multe ţări, avem un suport foarte puternic dinspre compania mamă din Suedia, astfel încât nu vedem turbulenţe în dezvoltarea noastră“, mai completează Laurenţiu Luca.
Synevo România realizează anual un business de peste 400 mil. lei. În 2022, cel mai recent an pentru care există date publice, compania a raportat afaceri de 414 mil. lei, în scădere cu 8%, cu un profit de 57 mil. lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro