Interviu spectaculos cu Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, care este german, dar a putut să candideze pe baza rezidenţei
♦ Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoarei, care nu are cetăţenie română, a câştigat alegerile locale în faţa lui Nicolae Robu (PNL), cel care a deţinut funcţia de primar al Timişoarei timp de opt ani ♦ La 19 ani între 2003 şi 2004, Dominic Fritz a venit pentru prima dată în România, în Timişoara, unde a făcut un an de voluntariat.
Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, spune că ceea s-a întâmplat la Timişoara, prin alegerea sa, arată progresul către deschiderea românilor în ceea ce priveşte multiculturalismul. Dominic Fritz, 37 ani, candidatul USR la Primăria Timişoarei, a câştigat alegerile locale în faţa lui Nicolae Robu, cel care a deţinut funcţia de primar al Timişoarei timp de opt ani. Deşi nu deţine cetăţenia română, Dominic Fritz a putut candida (legislaţia UE permite rezidenţilor să candideze şi să fie aleşi într-o ţară care nu este a lor), fiind rezident în Timişoara. În trecut s-a întâmplat ca şi un român să câştige o primărie în Germania.
„Românii, sau cel puţin timişorenii, nu sunt atât de reticenţi în ceea ce priveşte străinii şi pun mai mult accent pe valori comune decât pe culoarea paşaportului.
În cazul Timişoarei, timişorenii înţeleg că este un oraş multicultural, a avut mulţi primari de etnie germană şi pentru timişoreni nu a fost o problemă mare. Faptul că am putut candida ca cetăţean european cu reşedinţa în Timişoara face parte din progres, este un semn de normalitate în Europa că nu locul unde ne-am născut contează aşa de mult, ci contează locul unde vrem să trăim. Aşa cum mulţi români au ales să locuiască în alte ţări, aşa am ales să fac din Timişoara casa mea“, spune pentru ZF Dominic Fritz.
Câştigarea alegerilor pentru Primăria Timişoarei de către Dominic Fritz reprezintă o premieră având în vedere că un cetăţean străin devine primarul unui oraş mare precum este Timişoara. Totuşi, de multe ori românii s-ar arătat destul de reticenţi în ceea ce priveşte străinii care ocupă diferite funcţii de conducere, dar exemplul dat de Timişoara ar putea fi începutul deschiderii românilor către multiculturalitate. Dominic Fritz este de părere că românii sunt mai deschişi şi focusaţi pe rezultate.
„Cred că suntem într-o perioadă de deschidere, de învăţare şi foarte mulţi români trăiesc în diaspora şi acolo se simt cetăţeni europeni. Avem uneori o perspectivă negativă asupra românilor, românii sunt mai deschişi şi focusaţi pe rezultate, timişorenii nu au ales un paşaport, ci un ales un om care să aducă rezultate, aceasta este ideea europeană“, explică Dominic Fritz.
Totuşi, primarul ales al Timişoarei spune că în perioada campaniei electorale desfăşurată înainte de alegerile locale, au existat diferite voci care s-au legat de cetăţenia sa, spunând că ei nu vor vota cu un german.
„Timişorenii nu au reacţionat la atacurile privind cetăţenia mea pentru că Timişoara este un oraş construit de români, germani, sârbi, maghiar şi bulgari. Cred că trebuie să ne amintim că istoria României este o istorie profund multiculturală şi viitorul României este în Europa şi doar ca parte a Europei“, precizează Dominic Fritz.
El este de părere că exemplul dat de Timişoara la aceste alegeri actuale ar putea reprezenta o deschidere a străinilor către România.
„Imaginea României în Europa este mai proastă decât merită, eu sper ca ţările din Occident să înceapă să vadă potenţialul României mai mult“.
Dominic Fritz se declară cetăţean european şi este de părere că ceea ce s-a întâmplat la Timişoara este o premieră europeană, fiind un pas către normalitate.
Totuşi, nu doar germanii ne conduc pe noi, ci şi noi pe germani. Octavian Ursu, născut în 1967 la Bucureşti, a candidat pentru Primăria oraşului Gorlitz, din Germania, un oraş cu 56.000 de locuitori şi a câştigat. Octavian Ursu a primit 55,2% din voturi.
Cazul primarului român din Germania, alături de Dominic Fritz sunt dovada clară a faptului că oamenii încep să gândească european mai mult decât naţional, cetăţenia nemaifiind un criteriu atât de important în alegerea unui conducător.
Dominic Fritz este de părere că mai important decât naţiunea în sine, este comunitatea locală din care un om face parte.
„Cred că patriotismul este un lucru bun şi sănătos, dar dacă ne uităm la ce produce schimbarea în bine în viaţa unui om, acolo vedem că comunitatea locală şi implicarea oamenilor în comunitatea locală este foarte importantă. De fapt, modul în care percepem noi realitatea politică este influenţată de ceea ce se întâmplă la nivel local. Cred că trebuie să ne apropiem sistemul politic mai mult omului şi constatăm că, de fapt, înstrăinarea între politică şi cetăţean are legătură cu faptul că uneori suntem un stat foarte centralizat, de aceea cred în puterea oraşelor“, explică Dominic Fritz.
El spune că resursele cele mai importante pe care Timişoara le are sunt spiritul inovator al timişorenilor, istoria şi tradiţia multiculturală şi moştenirea de oraş verde.
Dominic Fritz a urmat studii de ştiinţe politice şi administrative şi a fost consilier în în cadrul Agenţiei Germane pentru Cooperare Internaţională. Postul de consilier l-a ajutat să dezvolte proceduri de management pentru Ministerul Sănătăţii şi a Protecţiei Sociale din Liberia, a participat la două misiuni de planificare a intervenţiei umanitare ale Guvernului german după cutremurul din Haiti din 2010, a coordonat munca unei comisii strategice a Băncii Africane de Dezvoltare condusă de fostul Secretar al ONU, Kofi Annan şi fostul Director Executiv FMI/fostul Preşedinte german Horst Köhler.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro