Într-un discurs de adio lung de 50 de minute, Joe Biden şi-a apărat moştenirea şi a predat ”torţa democraţiei” Kamalei Harris: Am fost prea tânăr pentru a fi în Senat şi prea bătrân pentru a rămâne preşedinte. America, am făcut o mulţime de greşeli în cariera mea, dar am dat tot ce am avut mai bun pentru tine
Joe Biden şi-a apărat moştenirea luni, într-un lung discurs de final al Convenţiei Democrate, afirmând că preşedinţia sa a reunit ţara după divizarea din anii Trump, scrie FT.
Biden a făcut apel la convenţie să o susţină pe Kamala Harris ca succesor al său, spunând că alegerea ei ca vicepreşedinte a fost „cea mai bună decizie pe care am luat-o în întreaga mea carieră”.
„Ea este dură. Are experienţă. Şi are o integritate enormă ... şi, ca toţi cei mai buni preşedinţi, a fost şi vicepreşedintă”, a spus el în râsetele din arena convenţiei. „Alăturaţi-vă mie şi promiteţi din toată inima acest efort, unde va fi şi inima mea”.
Dar pledoaria preşedintelui pentru Harris a fost un fel de coda a unui discurs care ar fi putut fi altfel un discurs pentru încă patru ani în funcţie.
Discursul de aproape 50 de minute, care s-a prelungit dincolo de orele de maximă audienţă în aproape jumătate din ţară, a inclus o recitare detaliată a victoriilor legislative ale lui Biden şi a reluat frecvent puncte de discuţie mai vechi, abandonate acum de campania tinerei Harris.
El a susţinut că a pus ţara pe un curs economic solid şi a lăudat succesele politicii externe, în special extinderea NATO şi ajutorul acordat Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
„Trei ani mai târziu, Ucraina este încă liberă”, a spus el.
Preşedintele a fost întâmpinat cu o ovaţie prelungită din partea unei arene pline, care a început să scandeze în mod repetat „Mulţumesc, Joe!” pe tot parcursul discursului său. Remarcile sale au venit la scurt timp după ce Harris a făcut o apariţie surpriză la convenţie, salutând „viaţa de serviciu” a lui Biden.
Discursul lui Biden la convenţia de la Chicago a reprezentat un act delicat de echilibrare pentru preşedintele în vârstă de 81 de ani, care s-a dat la o parte cu reticenţă luna trecută, sub presiunea liderilor de partid îngrijoraţi de vârsta sa şi de aptitudinea sa pentru funcţie.
„A fost onoarea vieţii mele să fiu preşedintele vostru”, a spus Biden spre sfârşitul discursului său. „Iubesc această funcţie. Dar îmi iubesc mai mult ţara”.
El a fost uneori melancolic, spunând: „Am fost prea tânăr pentru a fi în Senat şi prea bătrân pentru a rămâne preşedinte”. El a parafrazat un cântec popularizat de un mini-serial despre al doilea război mondial: „America, am dat tot ce am avut mai bun pentru tine. Am făcut o mulţime de greşeli în cariera mea. Dar am dat tot ce am avut mai bun pentru tine”.
Partidul Democrat încearcă să se unească în jurul lui Harris după luni de lupte interne privind politicile Casei Albe în Orientul Mijlociu şi amărăciunea din jurul efortului de a-l înlătura pe Biden din funcţia de candidat prezidenţial al partidului.
Convenţia a avut loc pe fondul protestelor din Chicago împotriva sprijinului acordat de Biden Israelului în Gaza, cu mii de poliţişti desfăşuraţi pe străzi şi un cordon de securitate larg ridicat în jurul locului de desfăşurare a conferinţei.
Luni seară, Biden a promis să obţină un acord de încetare a focului în Gaza şi „să pună capăt acestui război acum”. El a adăugat: „Acei protestatari din stradă au dreptate. O mulţime de oameni nevinovaţi sunt ucişi, de ambele părţi”.
Biden urma să plece din Chicago după discursul său şi să nu participe la restul convenţiei, care va culmina joi cu desemnarea oficială a lui Harris drept candidat democrat la preşedinţie.
Printre ceilalţi vorbitori de marcă din această săptămână se numără foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton, precum şi contracandidatul lui Harris, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz.
Hillary Clinton, fost secretar de stat al SUA şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2016, a primit unele dintre cele mai mari ovaţii din prima seară a convenţiei în discursul său de la începutul serii, numindu-l pe Biden „campionul democraţiei, acasă şi în străinătate”.
Clinton şi-a folosit discursul şi pentru a marca ascensiunea femeilor în politica americană, lăudând-o pe Harris pentru că a avut „caracterul, experienţa şi viziunea” de a sparge „cel mai înalt şi mai greu plafon de sticlă”, devenind prima femeie preşedinte al SUA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro