Întrebare ZF: după câte telefoane găseşte un pacient loc cu bilet de trimitere la consultaţie în privat? La a cincea încercare în Bucureşti, primul loc liber este peste două săptămâni

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 16 noiembrie 2022 155 afişări

O căutare pentru o simplă con­sultaţie la oftalmologie arată situaţia în care este sistemul sanitar din Româ­nia: liste lungi de aşteptare, lipsa medicilor care să colaboreze cu Casa din mediul privat şi costuri mari.

Întrebare ZF: după câte telefoane găseşte un pacient loc cu bilet de trimitere la consultaţie în privat? La a cincea încercare în Bucureşti, primul loc liber este peste două săptămâni

Accesibilitatea pacienţilor care vor servicii bune, să evite cozile din spitalele de stat, dar şi să beneficieze de contribuţiile plătite este redusă Când marii operatori privaţi lucrează cu Casa de Asigurări pentru servicii decontate, listele de aşteptare se prelungesc chiar şi trei luni.

O căutare pentru o simplă con­sultaţie la oftalmologie arată situaţia în care este sistemul sanitar din Româ­nia: liste lungi de aşteptare, lipsa medicilor care să colaboreze cu Casa din mediul privat şi costuri mari. Concret, pentru o programare cu bilet de trimitere la o consultaţie oftalmologică în Bucureşti este nevoie de cinci apeluri, iar prima dată disponibilă găsită de ZF a fost în 29 noiem­brie, peste două săptămâni.

Nu toate unităţile private din Bucureşti colaborează însă cu Casa Naţională de Asigu­rări de Sănătate pentru consultaţiile de oftalmologie, astfel că în cazul MedLife, cel mai mare operator după cifra de afaceri, şi Medicover, al treilea jucător din piaţă, răspunsul primit în call center a fost că nu se decontează consultaţia, doar cu plată pu­tem fi primiţi. Costul este similar pentru ambele reţele private – 320 de lei.

Medicii pot oferi servicii decontate prin CNAS doar dintr-un singur loc de muncă. Astfel, dacă specialistul este angajat la stat şi are acolo stabilit contract cu CNAS, la privat poate consulta doar contra cost. În cazul operatorilor privaţi de sănătate, o bună parte dintre medici sunt colaboratori, deşi numărul nu este clar cunoscut.

De asemenea, operatorii privaţi pot alege să nu lucreze cu Casa pentru anumite servicii medicale sau chiar pentru toate. În rândul marilor operatori, procentele care vin din decontările CNAS la businessul to­tal sunt sub 8-10%, uneori chiar mai puţin.

Primul loc liber, peste două săptămâni

La cei trei operatori la care ZF a sunat pentru programare cu bilet de trimitere şi care au şi decontare prin CNAS, nu există niciun loc liber în următoarele două săp­tămâni. Cea mai recentă dată am găsit-o la spitalul Infosan din Bucureşti, în 29 no­iembrie. La Regina Maria, al doilea opera­tor din piaţă după cifra de afaceri, cel mai ra­pid puteam să găsim o programare în 22 fe­­bruarie 2023, adică peste trei luni. Întrebat câţi medici din reţea lucrează cu CNAS, ope­ratorul din call center a spus că doar unu.

La West Eye, tot în Capitală, spital spe­cializat pentru afecţiunile ochiului, până la final de an locurile sunt blocate pentru pro­gra­mări cu bilet de trimitere. Operatorul din call center a spus că putem reveni în ianuarie cu un telefon pentru a afla când este un loc liber. Costul pentru consultaţie la West Eye este sub media pieţei, fiind 240 de lei.

La Infosan am găsit un loc liber în 29 noiembrie, fiind al cincilea şi ultimul spital la care ZF, într-un exerciţiu jurnalistic, a sunat.

Preţuri în creştere

Preţurile consultaţiilor au crescut, operatorii privaţi mărind tarifele pentru a ţine pasul cu scumpirile din piaţă. Totuşi, pacientul este cel care, în lipsă de acces mai rapid pe bilet de trimitere, deşi contribuie deja la stat, suportă şi costul acesta. Cei 320 de lei consultaţia pentru oftalmologie reprezintă 8% din salariul mediu net al unui pacient, din calculele ZF.

Totuşi, lipsa accesibilităţii la servicii medicale decontate nu ajunge şi la autorităţile din Sănătate. Săptămâna trecută, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a participat la inaugurarea unei clinici private în Suceava, declarând că sistemul privat preia din responsabilitatea celui de stat.

„Accesibilitatea la servicii medicale este cheia succesului şi cheia unei vieţi sănătoase şi îndelungate. Orice sistem de sănătate modern şi eficient din lume funcţionează pe baza complementarităţii dintre instituţiile de stat şi cele private“, a spus Andrei Baciu.

Dacă în cazul unui consult oftalmologic pacientul poate aştepta două săptămâni fără ca problema să se agraveze, sunt afecţiuni pentru care depistarea la timp înseamnă şansa la viaţă pentru pacienţi. Tot ZF a scris despre lista lungă de aşteptare în cazul investigaţiilor RMN, unde pot fi descoperite afecţiuni precum cancerele, de exemplu, în cazul analizelor de rutină de sânge, toate acestea fiind piloni importanţi ai prevenţiei în Sănătate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.