Ce investiţii aveau fondurile de pensii la cele mai mari companii listate la Bursa de Valori la final de 2024: la Hidroelectrica 6,3 mld. lei, la Petrom 6,1 mld. lei, la Banca Transilvania 6,5 mld. lei. Banca de la Cluj, cea mai mare investiţie a fondurilor

Autor: Liviu Popescu Postat la 19 februarie 2025 37 afişări

Ce investiţii aveau fondurile de pensii la cele mai mari companii listate la Bursa de Valori la final de 2024: la Hidroelectrica 6,3 mld. lei, la Petrom 6,1 mld. lei, la Banca Transilvania 6,5 mld. lei. Banca de la Cluj, cea mai mare investiţie a fondurilor

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, la care 8,2 milioane de salariaţi români sunt participanţi, aveau la finalul lui 2024 investiţii totale de 25 miliarde de lei la cele mai mari cinci companii listate la Bursa de Valori – Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG) şi BRD Soc Gen (BRD).

Potrivit calculelor realizate de ZF din raportările P2, cele mai mari investiţii erau la Banca Transilvania (6,5 mld. lei), Hidroelectrica (6,3 mld. lei) şi OMV Petrom (6,1 mld. lei). Cu alte cuvinte banca de la Cluj era cea mai mare investiţie din portofoliile celor care administrează economiile de bătrâneţe ale milioane de salariaţi.

Raportat la deţinerile în capitalul social ale fondurilor la companiile menţionate mai sus acestea sunt: 26,1% la bancă, 11,6% la Hidro şi 13,7% din Petrom.

NN Pensii, cel mai mare fond P2 din România, are investiţii semnificative în cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, alocând cele mai mari sume la Hidroelectrica (2,02 miliarde lei), OMV Petrom (2,18 miliarde lei) şi Banca Transilvania (2,19 miliarde lei).

Pe lângă acestea, fondul de pensii private are expuneri importante şi în Romgaz (976 milioane lei) şi BRD (723 milioane lei).

Activele fondurilor de pensii private din România au ajuns în februarie 2025 la valoarea record de 160 mld. lei, în creştere cu 25 mld. lei faţă de aceeaşi lună din anul trecut şi cu circa 55 mld. lei faţă de anul 2023, pe fondul majorărilor salariale şi al performanţelor administratorilor.

Astfel, activele au ajuns la o pondere de 9% din Produsul Intern Brut (PIB) şi potrivit estimărilor lui Dan Armeanu, vicepreşedintele Auto¬rităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil piaţa pensiilor private, într-un orizont de timp apropiat vor ajunge la 10%.

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut un randament mediu de 5,74% în 2024, într-un an în care inflaţia a fost de 5,1%, dar în care tensiunile politice din ultimele luni au scăzut apetitul investitorilor pentru activele româneşti, ceea ce s-a reflectat în sens negativ la Bursa de Valori şi în valoarea titlurilor de stat.

Circa 60% din activele fondurilor sunt investite în titluri de stat, 20-25% în acţiuni listate în mare parte la Bursa de Valori Bucureşti, iar restul în alte instrumente, inclusiv depozite bancare.

 

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.