Investitorii anunţă 1.000 de camere de hotel noi în Bucureşti în următorii doi ani. Cushman & Wakefield: Estimăm o creştere suplimentară a performanţei pieţei hoteliere pe fondul aderării României la Schengen

Autor: Cristina Bellu Postat la 24 aprilie 2025 14 afişări

Investitorii anunţă 1.000 de camere de hotel noi în Bucureşti în următorii doi ani. Cushman & Wakefield: Estimăm o creştere suplimentară a performanţei pieţei hoteliere pe fondul aderării României la Schengen

Piaţa hotelieră din Bucureşti a înregistrat un parcurs solid în 2024, continuând să recupereze scăderile suferite în perioada pandemiei în ceea ce priveşte venitul mediu pe cameră disponibil (RevPAR) şi al ratei de ocupare, în timp ce tariful mediu zilnic a depăşit pragul de 100 de euro/cameră, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Această performaţă încurajează investiţiile în noi unităţi hoteliere, astfel că până în 2027 Bucureştiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la midscale la luxury.

„Piaţa hotelieră din Bucureşti continuă traiectoria pozitivă, cu RevPAR depăşind nivelul pre-Covid cu 12,6%. Se aşteaptă o creştere suplimentară a performanţei datorită aderării României la spaţiul Schengen, însă incertitudinea legată de situaţia geopolitică rămâne un factor important de luat în considerare pentru dezvoltarea viitoare a pieţei hoteliere din România, inclusiv cea investiţională.”, spune Alina Cazachevici MRICS, Partener, Head of Valuation & Advisory, Hospitality & Alternatives, CEE/SEE la Cushman & Wakefield

Pentru anul 2025 sunt programate două deschideri de hoteluri, reprezentând o renovare şi o extindere.

Una dintre cele mai importante deschideri din 2025 a avut deja loc, respectiv Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest din centrul oraşului.

În 2024 a fost finalizat un singur hotel în Bucureşti, respectiv Ramada by Wyndham Bucharest Otopeni Airport.

Creşterea pieţei hoteliere din Bucureşti din 2024 a fost în linie cu tendinţele în Europa Centrală şi de Est (ECE - 6 - Bucureşti, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia şi Varşovia), înregistrând un avans al venitului mediu pe cameră disponibil (RevPAR) cu 11,8% faţă de 2023 şi cu 12,6% comparativ cu nivelul din 2019.

În acelaşi timp, cu un avans de 7,3% Bucureştiul a înregistrat cea mai rapidă creştere a tarifului mediu zilnic (ADR) dintre capitalele ECE, care a depăşit astfel pragul de 100 de euro.

În regiune, venitul pe cameră disponibilă a crescut cu 8,9%, în mare măsură pe fondul majorării tarifului mediu zilnic cu 4,7%.

În acelaşi timp, rata de ocupare a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2023, ajungând la 65,2% în 2024 (dar cu 4,7 puncte procentuale sub nivelul din 2019).

Din punct de vedere investiţional, România a înregistrat în 2024 un volum al tranzacţiilor cu proprietăţi hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 13% din volumul total de tranzacţii CEE-6 (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria) de 399 de milioane de euro.

Volumul tranzacţionat anul trecut reprezintă o creştere de 93% faţă de 2023 şi a fost generat de 7 tranzacţii, dintre care două în Bucureşti: Hotelul Ambassador, o proprietate care va beneficia de un process semnificativ de renovare şi Sir Royal Bucharest.

În acelaşi timp, un semnal pozitiv îl reprezintă faptul că cinci tranzacţii au avut ca obiect proprietăţi situate în afara capitalei. Majoritatea proprietăţilor tranzacţionate sunt poziţionate în segmentul mediu şi mediu-plus.

Pe parcursul anului 2024, randamentele prime pe piaţa de investiţii hoteliere din ECE au rămas constante, cu o uşoară scădere observată pentru activele de top în locaţii cheie. Stabilizarea inflaţiei, scăderea costurilor de finanţare şi creşterea intrărilor de capital indică posibilitatea unei noi comprimări a randamentului până în 2025.

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.