Ioan Niculae, acuzat de subminarea economiei: "Nu am comis nicio ilegalitate"
DIICOT a anunţat miercuri că patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ANRE şi reprezentanţi ai unei societăţi din Bucureşti sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Printre ei se află şi "miliardarul de la Zimnicea" Ioan Niculae, care se declară nevinovat.
Omul de afaceri Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic, potrivit Ziarului Financiar. "Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.
Cum a ajuns Ioan Niculae miliardar?
Afacerile lui Ioan Niculae sunt raspandite in mai multe orase industriale si regiuni agricole din sudul Romaniei si se concentreaza pe industria chimica si agricultura.
Cunoscut drept "miliardarul de la Zimnicea", Ioan Niculae este caracterizat ca un om de afaceri controversat, pe fondul mai multor dispute in care a fost implicat de cand a intrat in afaceri (in special legate de companiile privatizate, cum ar fi SNTR sau Rafinaria Astra). Ioan Niculae si-a inceput afacerile imediat dupa 1990 in domeniul agricol, infiintand o firma care se ocupa cu comertul de produse petroliere si chimice si prin care s-a impus in comertul exterior.
Din 1997 afacerile sale incep sa se diversifice, prin achizitia rafinariei Astra, a doua combinate chimice si a catorva fabrici de productie din industria alimentara, dar si prin preluarea pachetului de control la Asirom. In 2000, Ioan Niculae a devenit primul patron al fostei Societati Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), dupa ce a castigat licitatia de privatizare a firmei de stat. In paralel, omul de afaceri a cumparat si a concesionat terenuri, devenind unul dintre cei mai mari agricultori din Romania, cu o suprafata cultivata in 2009 de 50.000 de hectare. Cele mai mari afaceri ale lui Niculae nu sunt numai in agricultura, ci si in combinate chimice - Interagro controleaza acum sase combinate chimice: Amonil Slobozia, Viromet Victoria, Nitroporos Fagaras, Sofert Amurco Bacau, Azochim Savinesti si Donawchem Turnu Magurele, care asigura 50% din cifra de afaceri a grupului.
Din 2009, Ioan Niculae a inaugurat la Zimnicea prima fabrica de bioetanol din Romania, cu o investitie de 100 de milioane de euro. Fabrica reprezinta o noua etapa in afacerile lui Niculae: nu e vorba doar de integrarea pe orizontala a afacerilor (materia prima, porumbul, este produsa si de terenurile Interagro), ci si de dezvoltarea lor, omul de afaceri avand planuri pentru dezvoltarea unei retele de retail de carburanti cu procent mare de bioetanol.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro