Iohannis, despre declaraţiile lui Ponta privind închiderea frontierelor: Nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat la Sofia. Nu a avut mandat să angajeze România
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a ”plimbat până la Sofia”.
Klaus Iohannis a afirmat, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, că premierul Victor Ponta ”s-a plimbat până la Sofia”, s-a întâlnit cu alţi premieri, ”chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaraţiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: ”Da, cu siguranţă! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuţie pe această temă”.
Preşedintele Klaus Iohannis a luat parte, duminică, la două ceremonii militare prilejuite de Ziua Armatei, unul la Monumentul Eroilor din localitatea Păuliş, iar celălalt la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa ”Avram Iancu” din municipiul Arad, ulterior el dând declaraţii presei.
Klaus Iohannis va participa, duminică, la reuniunea pe tema migraţiei care va avea loc la Bruxelles şi la care vor lua parte zece şefi de stat sau de guvern.
Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar şi sârb, că închiderea frontierelor celor trei ţări migranţilor, dacă Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles, a relatat Reuters.
Bulgaria, România şi Serbia vor fi pregătite să-şi închidă frontierele migranţilor, în cazul în care Germania şi Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov.
"Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele", a declarat Borisov pentru presă.
"Nu ne vom expune ţările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni", a subliniat el.
Premierul român Victor Ponta a spus că aceasta va fi poziţia comună a celor trei ţări la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guverne convocată duminică la Bruxelles în vederea abordării crizei migranţilor în Balcanii de Vest. Mii de pe persoane care încearcă să ajungă pe această rută în Germania sunt blocate deja în condiţii care se deteriorează.
"Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. "Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări", a adăugat el.
"Dacă vor exista ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util", a continuat Ponta.
Ungaria a construit un gard pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul ţării şi şi-a închis frontiera cu Croaţia, punând Slovenia în situaţia de a-i urma exemplul şi de ridica la rândul ei un gard.
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate.
Scopul reuniunii este să ajungă la "concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat".
Întâlnirea a fost convocată în contextul în care refugiaţi şi migranţi şi-au instalat tabere pe drumuri, în ţări din Balcanii de Vest, în condiţii de toamnă tot mai aspre, după ce Ungaria şi-a închis frontierele, provocând o reacţie în lanţ în alte state copleşite de aflux.
"Este important ca oamenii să ştie că nu este o problemă să înregistrezi (refugiaţi) sau să construieşti centre mai mari. Niciuna dintre acestea nu este o problemă pentru Serbia", a declarat premierul sârb Aleksandr Vucici pentru presă.
"Dar dacă cineva crede că noi putem fi locul a două sau trei milioane de refugiaţi, acest lucru este nerealist", a insistat el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro