Ion Ţiriac: "România nu e o ţară coruptă. E doar o percepţie moştenită din generaţie în generaţie"
"România nu e o ţară coruptă. E doar o percepţie moştenită din generaţie în generaţie", susţine omul de afaceri Ion Ţiriac. El adaugă că dosarele de corupţie de la noi sunt "ridicole şi ne facem de râs în toată lumea, dacă vorbim despre ele".
Fostul tenismen crede că prioritatea autorităţilor nu ar trebui să fie trimiterea la închisoare a celor care fură de la stat, ci recuperarea prejudiciului. Ion Ţiriac a mai afirmat că ştie din surse sigure că România trebuie să aştepte de trei ori mai mult decât alte state, atunci când solicită finanţare de la Bruxelles. Omul de afaceri are o propunere şi pentru educaţia din România - statul să plătească masterate în străinătate pentru studenţi, care să fie apoi obligaţi să revină în ţară măcar câţiva ani.
Reporter: Sunteţi un om cu bogată experienţă. Aţi dezvoltat foarte multe proiecte. Dacă România ar deveni proiectul dvs, de unde v-aţi apucă de treabă?
Ion Ţiriac: E o întrebare complexă. Trebuie să te întorci în 1 ianuarie 1990. Atunci s-au deschis toate uşile la toate celulele, am ieşit toţi pe stradă liberi. Asta se întâmpla la 6 dimineaţa pe 1 ianuarie 1990.
La 6 seară în aceeaşi zi, 99% din oamenii care au fost liberi s-au întors la uşa aia să ceară paharul cu lapte şi bucată de pâine. Le-au spus: sunteţi liberi, acum trebuie să vă faceţi treaba fiecare. Au spus: nouă ne trebuie ce avem de luat.
De atunci a început un fel de educaţie. Educaţia unor tineri în special, că nouă, bătrânilor, nu ne mai trebuie nimic.
Şi de atunci sunt 20 şi ceva de ani în care am învăţat multe, dar am învăţat şi multe rele. Am învăţat numai că avem beneficii sau ne trebuie salarii mai mari, dar nu am învăţat că şi datoria care trebuie dată înapoi societăţi, nu statului, că statul e un nimeni care nu are bani, ia bani e la noi şi trebuie să ne faciliteze viaţa nouă ca să producem mai multe venit ca să avem o viaţă mai bună.
Noi am rămas în urmă cu nişte treburi fundamentale, care sunt oarecum scuzabile pentru că regimul nostru comunist a fost ceva mai dur decât al celora dimprejur şi pentru această raţiune noi am dărâmat toate instituţiile statului de atunci fără să putem să punem nimic la loc imediat, scrie digi24.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro